САЩ искат да се върнат в Съвета на ООН за правата на човека

24 февруари 2021 13:11

САЩ искат да се върнат в Съвета на ООН за правата на човека
© Getty images
140 1

САЩ ще се стремят да се върнат в Съвета на ООН за правата на човека по-късно тази година, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Блинкън каза в записано видеообръщение към съвета, че правителството на президента на САЩ Джо Байдън ще работи за премахване на "несъразмерното фокусиране" на този орган на ООН върху американския съюзник Израел.

САЩ напуснаха съвета през юни 2018 г. при управлението на предишния американски президент Доналд Тръмп, но правителството на Байдън върна страната като наблюдател по-рано този месец. "С радост обявявам, че САЩ ще се стремят към избиране в Съвета за правата на човека за мандата през 2022-2024 г. Ние смирено молим за подкрепата на всички държави членки на ООН в нашия стремеж отново да имаме място в този орган", каза Блинкън.

Новата посланичка на САЩ в ООН е чернокожа

Предвижда се годишните избори за тригодишно членство в съвета, включващ 47 страни, да се проведат през октомври в Общото събрание на ООН. Великобритания, Китай и Русия са сред настоящите членове. "Сега, когато САЩ възобновяват ангажимента си, призоваваме Съвета за правата на човека да проучи начина, по който води своята работа. Това включва несъразмерното му фокусиране върху Израел", заяви държавният секретар.

Руският външен министър Сергей Лавров каза в обръщение пред 46-ата сесия на съвета, че в работата на органа е необходимо да се направят някои промени, но няма нужда от основни реформи, посочва ТАСС. "Тази година се навършват 15 години от създаването на Съвета за правата на човека. Убеден съм, че съветът няма нужда от кардинално реформиране или изменение на статута. Същевременно обаче е очевидно, че той не работи идеално и са необходими някои корекции", заяви Лавров.

Според него редица западни страни продължават да не отчитат вредното въздействие от едностранните ограничения върху правата на човека въпреки пандемията и се стремят да се възползват от нея, за да оказват натиск върху "неугодни правителства".

По думите му масовите протести в САЩ и в държави от Европейския съюз през последната година са разкрили "запазващото се в тези страни системно неравенство и са потвърдили опасността от мълчаливо съгласие с екстремистки идеологии".

"Пандемията доведе до изостряне на отдавнашни проблеми като расизма и ксенофобията, дискриминацията на национални и религиозни малцинства", каза той. Лавров заяви, че разработването на международни правила за регулация може да помогне за избягване на цензурата и манипулациите от страна на социалните мрежи. Според него е недопустимо използването на деца за политически цели, предаде БТА.

"Сега световното медийно пространство се превръща в място за решаване на тясно егоистични проблеми. Фалшиви агресивни кампании в средствата за масово осведомяване разклащат вътрешнополитическата стабилност в суверенни държави, предизвикват безредици и прояви на насилие. Особена тревога буди лекотата, с която псевдозащитници на демокрацията безотговорно използват младежи и деца за своите политически цели. Това е недопустимо", каза той.

Novini.bg
140 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Tiffanya19

2021.04.10 | 03:58

1
­­­В­­и­ж­­т­е­ ­­м­­­о­­я­­т­­а­­­ ­­­т­­­и­­­й­­­н­ ­п­у­т­­к­­а­­ ­­-­ ­­­W­­­W­­­W­­.­B­­­G­­1­7­.­C­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини