Франция ще отпусне 1 млрд. евро за киберсигурността

  • 18 февруари 2021 17:12

  • 266
  • 2
Франция ще отпусне 1 млрд. евро за киберсигурността
© Getty Images/Guliver

Франция ще отдели един милиард евро за киберсигурността след хакерски атаки над две болници в страната, съобщи днес президентът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, цитиран от Франс прес.

Целта е да се подсили сектора на киберотбраната, да се утрои оборота му до 25 милиарда евро до 2025 г. и да се удвои числеността на работещите в него до 40 000 души.

"Много предприятия са нападани всеки ден и им се иска откуп, а те не съобщават за това", заяви Макрон, след като изслуша на едночасова видеоконферентна връзка лекари и ръководители на две френски болници, които неотдавна бяха парализирани от хакери - в югозападния град Дакс на 8 февруари и в източния Вилфранш-сюр-Сон на 15 февруари.

"Това, което сте претърпели, показва едновременно нашата уязвимост и колко е важно да се ускори вземането на мерки и да се инвестира", каза Макрон, като отбеляза, че насред пандемията тези кибератаки са "криза в кризата".

В двете болници са били блокирани всички дейности, операции са били отменени, а пациенти са били прехвърлени в други болници. На тези две болници ще са нужни вероятно седмици да се върнат към нормалната си работа.

НАТО и ЕК проверяват информационните си системи след голямата кибератака срещу САЩ

Болниците, като всички служби във френската администрация, "са получили строго нареждане никога да не плащат" откупи, напомни вчера френското президентство. През 2020 г. кибератаките са нараснали четворно, като 11 процента от тях са били срещу болници.

Френското правителство иска да създаде "екосистема на киберсигурността" чрез подсилване на връзките между държавната и частната научноизследователска дейност, за да намали участието на чуждестранни играчи, чийто дял в момента е между 30 и 40 процента от френския пазар.

Макрон приветства скорошното създаване на "Киберкампус" в бизнесквартала Дефанс край Париж. Там на площ от 20 000 кв. м ще работят около 60 ключови играчи в сектора - големи компании, стартъпи, обществени организации, научноизследователски центрове и сдружения, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
266 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Champagnea17

2021.04.10 | 03:58

2
­­В­­­и­­­ж­­т­­­е­­ ­­м­о­­­я­­т­а­ ­­­т­­­и­­й­н­­ ­­­п­­у­­т­к­­а­­ ­­-­ ­W­­­W­­­W­.­­B­G­1­­­7­­.­C­­L­­­U­B­
Майтапчи Йово

2021.02.18 | 19:15

1
На кого??? На подобни на нашите... ДАНС-аджии ли:)))?!?

Добави коментар

Водещи новини