Кибер атаките в САЩ провокираха напрежение на "Уолстрийт"

  • 18 декември 2020 18:45

  • 592
  • 0
Кибер атаките в САЩ провокираха напрежение на "Уолстрийт"
© gettyimages

Американските пазари на акции на "Уолстрийт" се оцветиха в червено през първата половина на петъчната търговия, като инвеститорите продължават да очакват постигане на двупартийна сделка в Конгреса на САЩ относно нов пакет финансови стимули за преодоляване на последиците от коронавирусната криза, съобщава БНР.

И трите водещи фондови индекси на Уолстрийт бележат понижения, като според някои анализатори една от причините за днешния ценови спад е свързана и с рисковете около т.нар. "руски хакерски пробиви" на редица правителствени и корпоративни учреждения в САЩ.

Правителството на САЩ потвърди за "голяма и продължаваща" кибератака срещу негови мрежи

Министерството на енергетиката на Съединените щати се оказа поредната американска държавна институция - обект на хакерска атака. Министерството отговаря за ядрените оръжия на страната, но сигурността на арсенала не е застрашена при кибернападанието. От технологичния гигант „Майкрософт“ пък също съобщиха за открит зловреден софтуер, който е засегнал и 40 клиенти на компанията.

Списъкът с американските държавни институции и агенции обект на кибератака става все по-дълъг с всеки изминал ден. Около два часа след началото на търговията индексът на сините чипове DJIA се понижава с близо 200 пункта (с 0,65%), широкият индекс S&P 500 с 0,62% и технологичният индекс Nasdaq Composite с 0,25%. Понижението е факт само ден, след като основните фондови индекси на "Уолстрийт" затвориха пазара в рекордни върхове.

В петък (18-и декември) е и датата, когато изтичат едновременно четири види фючърси и опции - фючърси на борсовите индекси, опции на борсовите индекси, опции и фючърси на отделни акции на компании, което е потенциален източник на нестабилна търговия. Включването на компанията Tesla Inc. в широкия фондов индекс S&P 500 в края на търговията в петък и свързаното с това ребалансирането на пазарните портфейли на големите инвеститори вероятно ще доведе до допълнително напрежение по време на търговията на "Уолстрийт".

Акциите на Tesla поскъпнаха в началото на търговията с 2% до нов рекорден връх, преди да последва известно отстъпление и те вече се търгуват с повишение от около 1,5%. Изтъргуваните обеми са големи по размер, като Tesla вероятно ще се превърне в най-високо оценената компания, която някога е била включен в широкият фондов индекс S&P 500.

Мая Йорданова
592 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини