Подем на икономическите нагласи в Германия през януари въпреки удължения локдаун

  • 19 януари 2021 14:55

  • 354
  • 0
Подем на икономическите нагласи в Германия през януари въпреки удължения локдаун
© Getty images

Нагласите на германските анализатори и инвеститори се подобриха по-силно от очакваното през януари благодарение на повишаване на експортните очаквания въпреки удължаване на действието на строгите противоепидемични ограничителни мерки в страната, предаде БНР.

Това показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна силно през януари до 61,8 пункта от 55,0 през декември 2020 г. и осреднена прогноза за по-скромно повишение до 60,0 пункта. Въпреки че индексът остава под своя 20-годишен връх през септември от 77,4 пункта (най-високо ниво от май 2000 година), той нараства за втори пореден месец, след като в началото на новия противоепидемичен локдаун през миналия ноември се срина до 39,0 пункта.

В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, се повиши през януари много слабо до -66,4 пункта от -66,5 пункта в края на миналата година, но при очаквания за спад към -68,5 пункта.

"Въпреки несигурността относно по-нататъшния ход на ограничителните мерки, икономическите перспективи за германската икономика се подобриха леко. Резултатите от проучването на ZEW на финансовите пазари през януари показват, че по-специално очакванията за износ са се повишили значително“, коментира президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

Днешното проучване също така показва, че и нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие на еврозоната се увеличиха през януари с 3,9 пункта до 58,3 пункта. За разлика от това обаче, показателят за текущата икономическа ситуация се влоши с 3,2 пункта до -78,9 пункта, отчита институтът Zew.

Инфлационните очаквания за еврозоната пък нараснаха силно с 10,9 пункта до нова стойност на съответния показател от 51,6 пункта. В същото време инфлационният показател за Германия достигна 58,2 пункта през януари, което е с цели 18,6 пункта повече от декември 2020 г.

Днешното Zew проучване потвърждава, че водещата европейска икономика не изглежда силно пострадала от въведения и в последствие удължен във времето строг локдаун, целящ да ограничи втората силна вълна на Covid-19, която удари страната в края на миналата година.

"Алтернатива за Германия" е съгласна мигранти да стават германски граждани

По-рано този месец експресна оценка на немската федерална статистика показа, че БВП на Германия се е понижил с 5% през пандемичната 2020 г., но малко по-сдържано от спада с 5,7% по време на глобалната финансова криза през 2009 г.

В своя последен месечен доклад, публикуван в понеделник, немската централна банка Бундесбанк обаче предупреди, че икономическото възстановяване може да се окаже изправено пред значително отстъпление, ако нивото на коронавирусни инфекции не успее да отслабне и впоследствие на това има удължаване на въведените в страната строги ограничителни мерки.

Последвайте канала на

Novini.bg
354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини