Украйна договори доставка на COVID-19 ваксини от китайска компания

30 декември 2020 15:29

Украйна договори доставка на COVID-19 ваксини от китайска компания
© Pixabay
618 0

Украинското министерство на здравеопазването сключи договор за доставка в максимално кратък срок на 1,8 милиона дози ваксина срещу коронавируса, произведена от китайската компания "Синовак Биотек", съобщи днес канцеларията на президента Володимир Зеленски, цитирана от ТАСС.

Договорът за доставка е подписан с украинското фармацевтично предприятие АО "Лекхим", което е единственият упълномощен представител в Украйна на производителя на ваксината, предаде БТА. Ваксината ще бъде закупена по цени от 504 гривни (18 долара) за доза. Първата партида от 700 дози ще бъде доставена в Украйна до 30 дни след официална регистрация в Китай или от компетентен орган в САЩ, Великобритания, Швейцария, Япония, Австралия, Канада, Израел, Индия, Мексико, Бразилия или от ЕС.

5 факта за ваксината на "АстраЗенека" и Оксфордския университет

Доставката на китайска ваксина ще се извършва отделно от механизма COVAX, по който Украйна очаква да получи безплатно 8 милиона дози ковид ваксина. В съобщението се допълва, че първи ще бъдат имунизирани най-рисковите социални групи, а ваксинирането ще е безплатно.

Посочва се още, че Киев продължава да преговаря с всички "надеждни производители" на ваксина срещу коронавируса. По-рано Киев многократно заяви, че сред тях няма руски производители, отбелязва ТАСС. От офиса на Зеленски изтъкват, че проведените клинични изпитания в различни държави на ваксината на "Синовак Биотек" са показали ефективност до 97 процента.

Novini.bg
618 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини