5 факта за ваксината на "АстраЗенека" и Оксфордския университет

  • 30 декември 2020 12:34

  • 3048
  • 0
5 факта за ваксината на "АстраЗенека" и Оксфордския университет
© Pexels

По-евтина, по-лесна за складиране? Пет неща, които трябва да се знаят за ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет, очаквана с нетърпение и одобрена днес от британския регулатор.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Практична

Ваксината на "Астра Зенека"/Оксфорд има предимството да не е скъпа (около 2,50 евро за една доза).

Ето колко струват различните ваксини срещу COVID-19

При това е лесна за складиране - може да се пази в хладилник, тоест при температури от два до осем градуса по Целзий, за разлика от ваксините на "Модерна" и на "Пфайзер"/"Бионтех", чието дългосрочно съхранение задължително изисква много ниски температури (минус 20 градуса по Целзий за първата, минус 70 - за втората). Това улеснява масовата ваксинация.

Ефикасна

Според генералния директор на "Астра Зенека" ваксината е способна да предпазва от новия вариант на коронавируса, предизвикал експлозия на случаите в Обединеното кралство.

"За момента смятаме, че ваксината би трябвало да остане ефективна" срещу тази мутация, посочи Паскал Сорио в "Сънди таймс". "Не можем обаче да сме сигурни, тъй че ще направим проучвания", добави той.

Getty Images/Guliver

Сорио увери, че за всеки случай са подготвени нови версии, макар да изрази надежда, че няма да потрябват. "Трябва да сме готови", допълни той.

Британска

Тази ваксина е разработена от британската групировка "Астра Зенека" съвместно с Оксфордския университет. Това е втората ваксина, одобрена от британската регулаторна агенция за лекарствата и медицинските продукти ( MHRA - Medicines & Healthcare products Regulatory Agency) след тази на "Пфайзер"/"Бионтех", влязла в употреба в кралството на 8 декември и поставена вече на над 600 000 души.

Великобритания одобри ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19

Една от най-силно засегнатите европейски държави с повече от 71 000 смъртни случая, Обединеното кралство поръча 100 милиона дози от препарата на "Астра Зенека"/Оксфорд, 40 милиона от които трябва да пристигнат до края на март. Имунизацията с тях се очаква да започне на 4 януари.

"Астра Зенека" заяви, че заводите й по света могат да произведат близо три милиарда дози през 2021 г.

Шимпанзета

Медикаментът на "Астра Зенека"/Оксфорд е ваксина "с вирусен вектор" - в нея се използва друг вирус (аденовирус, изолиран от шимпанзета), променен и адаптиран така, че да действа срещу КОВИД-19.

Това е първата ваксина, данните за чиято ефикасност бяха потвърдени от научно списание - "Лансет", на 8 декември. Според публикуваните резултати ваксината на "Астра Зенека"е сигурна".

Вторични ефекти от вируса се появяват извънредно рядко засега.

От общо 23 754 доброволци, участвали в изпитанията, само един пациент с поставена такава ваксина е усетил "тежко нежелано въздействие, може би свързано" с инжекцията, сочат данните, цитирани в "Лансет".

"АстраЗенека" е открила печеливша формула за ефикасност на ваксината срещу COVID-19

Става дума за случай на рядко неврологично заболяване - напречен миелит; вследствие на инцидента в началото на септември изпитанията бяха временно прекъснати.

Грешка

Когато публикува през ноември междинни резултати, британската лаборатория заяви, че ваксината й постига ефективност от 70 на сто срещу над 90 за препаратите на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна".

Ефективността на ваксината на "Астра Зенека"/Оксфорд достига 90 на сто при доброволците, получили първоначално половин доза, а после - след месец, една цяла, но едва 62 процента при друга група, макар имунизирана с две пълни дози в разстояние на месец.

Поставянето на половин дози се дължеше всъщност на грешка и само на една ограничена група бе приложен вторият протокол, което предизвика критики и безпокойство, накарали компанията да обяви на 26 ноември, че предприема "допълнително проучване" с цел проверка на данните.

"Смятаме, че сме открили печелившата формула и как да постигнем с две дози висока ефективност, колкото и при останалите", увери в неделя генералният директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио в "Сънди таймс".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
3048 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини