Украйна затваря училищата и ресторантите

08 януари 2021 11:04

Украйна затваря училищата и ресторантите
©
267 0

Украйна затвори днес училищата, ресторантите и фитнес залите с въвеждането на нова обща карантина за борба с разпространението на коронавируса в страната с 41 милиона души население, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23285

Случаите на новозаразени с COVID-19 в Украйна отново започнаха на нарастват през септември и остават на относително високо ниво. Страната към днешната дата е регистрирала 1 105 169 случая на коронавирус и 19 588 починали от заразата.

Правителството взе решение да въведе карантина през януари още в началото на декември, по време на пика на епидемията в Украйна, когато броят на новите случаи достигна близо 12 000 - 14 000 на ден. Новите мерки, които включват затваряне на развлекателните центрове и забрана за масови събирания, ще бъдат в сила до 24 януари.

Украинските власти разследват нелегални ваксинации срещу COVID-19

Въпреки призивите за смекчаване на карантината или дори за прекратяването й, президентът Володимир Зеленски и здравният министър Максим Степанов заявиха, от рестрикциите има спешна нужда.

"С въвеждането на по-строга карантина от утре ще избегнем голям ръст на пациентите с COVID-19 и с обичайния сезонен грип.Така ще намалим натовареността на болниците, защото едни и същи лечебни заведения лекуват пациенти и с двете заболявания", посочи Степанов.

Броят на новите случаи спадна в началото на януари и това, заедно с решението да се оставят да работят обществения транспорт и някои търговски обекти, които не предлагат стоки от първа необходимост, предизвика критики срещу новите рестрикции от страна на местните власти и бизнеса.

Според властите налагането на ограничения сега може да помогне да се избегне нуждата от по-строга карантина по-късно, която би нанесла по-големи вреди на икономиката.

Украинските здравни власти регистрираха 5676 нови случая на коронавирус за последното денонощие, което е с почти 37 процента по-малко от регистрираните предишния ден, съобщи днес здравният министър Максим Степанов, цитиран от ТАСС. Според изнесените от министъра данни през последните 24 часа са хоспителизирани 2402 заразени с COVID-19, излекувани са 5131, а починалите от заразата са 83 души. Най-много нови случаи са отчетени в столицата Киев (438) и в Николаевска област (418).

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23285

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
267 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини