След Брекзит: Лондон и Анкара подписват търговско споразумение

  • 29 декември 2020 12:37

  • 876
  • 1
След Брекзит: Лондон и Анкара подписват търговско споразумение
© Pixabay

Великобритания и Турция днес трябва да подпишат споразумение за свободна търговия. Това става ден преди гласуването на търговското споразумение за отношенията след Брекзит между ЕС и Обединеното кралство, предаде БНР.

Сделката между Лондон и Анкара ще бъде първата откакто Борис Джонсън осигури търговското споразумение след Брекзит с ЕС. Предполага се, че договорът с Турция ще се основава на вече съществуващите търговски условия между двете страни.

Министърът за международна търговия Лиз Тръс обяви по-рано, че със споразумението се цели избягване на налагането на мита и то ще даде сигурност за хиляди работни места в производствената сфера.

През 2019 година търговията между Великобритания и Турция възлизаше на 18,6 милиарда паунда. От Лондон твърдят, че това ще бъде петата по обем търговска сделка след вече договорените с Япония, Канада, Швейцария и Норвегия.

Как търговската сделка между ЕС и Великобритания ще промени отношенията им

Обединеното кралство подписа споразумения за свободна търговия с 62 държави преди края на „преходния период“ за Брекзит, който изтича на 31 декември. Междувременно тази сутрин бе съобщено, че най-твърдите брекзитиърите в Консервативната партия на Борис Джонсън са изразили готовност да подкрепят споразумението за търговските отношения с ЕС след Брекзит при гласуването му утре в Камарата на общините.

Кои събития белязаха света през 2020 г.?

Макар и да смятат, че в някои области на Брюксел са направени по-големи отстъпки, отколкото те желаят, в крайна сметка те преценяват, че е напълно защитен суверенитета на страната.

Последвайте канала на

Novini.bg
876 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
лондон

2020.12.29 | 13:42

1
лондон и анкара ще въртят педераския съюз не чеверме

Добави коментар

Водещи новини