Кои събития белязаха света през 2020 г.?

  • 29 декември 2020 11:10

  • 650
  • 0
Кои събития белязаха света през 2020 г.?
© Pixabay

Изборите в САЩ, създаването на ваксина срещу COVID-19 и окончателното излизане на Великобритания от ЕС бяха водещите събития в света през 2020 г. Годината не мина и без няколко военно-политически конфликта като тези между Азербайджан и Армения в Нагорни Карабах или масовите антиправителствени протести в Беларус.

През ноември всички погледи бяха вперени зад Океана. На 4 ноември там се проведоха президентските избори. Притискани от здравна и икономическа криза, със сериозно разделение сред населението, Щатите трябваше да намерят пътя към стабилизация. Изборите бяха съпътствани от сигнали за сериозни нарушения, манипулации, разпространение на противоречиви новини и взаимни нападкки. Сагата с изборите в САЩ приключи сравнително скоро. На 15 декември Избирателната колегия обяви за официално избран демократа Джо Байдън. Той взе 306 електорални гласа, докато съперникът му от Републиканската партия и настоящ държавен глава Доналд Тръмп завърши надпреварата с 232.

Тръмп заложи на по-агресивна кампания. Той обаче не успя да се справи с кризата, като до последно говореше противоречиви и на моменти откровени неистини за пандемията. По време на неговия мандат имаше и сериозни граждански сблъсъци, което допълнително нажежи напрежението в САЩ - убийствата на чернокожи души.

"Не мога да дишам"

"Не мога да дишам" - това бяха последните думи, изречени от афроамериканеца Джордж Флойд. Той умря по време на арест в щата Минесота. Кадри от бруталното му задържане обиколиха света, милиони бяха шокирани. Смъртта на Флойд причини безредици в Щатите, роди се и движението "Black Live Matter", което имаше свои последователи и извън Америка.

Журналистът Иво Иванов: Америка бе светлина в мрака, сега е разединена

Очаквано полицейските служители, виновни за трагедията, бяха осъдени. Смъртта на Флойд отново повдигна въпросите за разделението в американското общество между белите и чернокожите.

Брекзит на финала

На Стария континент пък имаше друго разделение - това на Европейския съюз. За пръв път в историята му една държава бе категорична, че бъдещето й извън Общността ще е по-добро. На фона на коронавирусната криза ЕС и Великобритания продължаваха опитите да постигнат сделка, удовлетворяваща и двете страни. Въпреки че има още неясноти на 1 януари 2021 г. Лондон вече няма да е част от ЕС. 

Барние: Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите с Лондон

В търсене на допирна точка с ЕС Великобритания впрегна всички сили да бори коронавируса и стана първата държава, която започна ваксинация.

Ваксина срещу COVID-19

Ваксината пък беше създадена толкова бързо, че изуми всички. Общият възторг, че това ще бъде изходът от кризата, беше налице. Още през лятото стана ясно, че направата на ваксина срещу COVID-19 е в напреднала фаза. Няколко компании имаха готов продукт преди края на 2020 г.

В САЩ ваксинацията започна също преди празниците. За да тушура притесненията около страничните ефекти там, както и в други държави, публични фигури се ваксинираха пред камерите. Ваксинацията в ЕС обаче закъсня, защото трябваше да се изчистят всички регулационни въпроси. Няколко ваксини ще бъдат на разположение на държавите от ЕС до средата на следващата годината.

С общи усилия в рамките на Съюза ваксинацията започна почти едновременно - на 27-и декември. 

Започна се с рисковите групи - медицински работници, социални работници, възрастни хора от социалните домове. 

Европейската комисия публикува подробна информация за ваксините срещу COVID-19

Ваксината ще бъде доброволна, увериха всички. Това ще важи и за България. 

У нас първият регистриран българин бе здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Публичната ваксинация не само у нас трябваше да намали тревогите за страничните ефекти. Трябваше и да тушира конспиративните теории, че ни вкарват чип. Е, не, че не се появиха нови догадки, че вместо ваксина, се поставят витамини и глюкоза, но това е тема на друг разговор.

2020 г. завършва с много поуки. За хората, за науката, за живота като цяло. Някои я определиха за новото нормално, други предпочетоха изцяло да не вярват на това, което се случва и да поставят нещата постоянно на съмнения. Предстои да видим доколко нормалният ритъм на живота ни може да се възстанови.

Очаквайте утре и обобщение за събитията, които промениха България през 2020 г.!

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
650 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини