Шотландската национална партия иска компенсация за Брекзита

10 януари 2021 07:21

Шотландската национална партия иска компенсация за Брекзита
© Pixabay
1013 0

Шотландската национална партия (ШНП) поиска от британския премиер Борис Джонсън да плати на автономната област милиарди лири компенсация за нарастващата цена на Брекзита, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.


Брекзитът обтегна връзките между различните съставни части на Обединеното кралство, след като на референдума през 2016 г. Англия и Уелс гласуваха за напускането на ЕС, но Северна Ирландия и Шотландия - против, припомня Ройтерс. ШНП, която подкрепя обявяването на независимост на Шотландия и иска втори референдум, заяви днес, че шотландските рибари претърпяват тежки затруднения заради Брекзита.

Консерваторите на Джонсън "трябва да се извинят на шотландските предприятия и да платят на Шотландия компенсация за дългосрочните щети, които причиняват на нашата икономика - които ни струват милиарди", заяви Иън Блекфорд, лидерът на ШНП в британския парламент. Той определи Брекзита като "ненужен акт на икономически вандализъм, причинен против волята на Шотландия".

Много шотландски рибари спряха износа за европейските пазари, след като бюрокрацията след Брекзита затрудни доставката на пресния улов във френски магазини, отбелязва Ройтерс. 

Исторически момент: Настъпи краят на сагата Брекзит

Novini.bg
1013 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини