ЕК настоява Полша и Унгария да не спират бюджета на ЕС, а да се обърнат към Европейския съд

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е настоя днес Полша и Унгария да не налагат вето на бюджета на ЕС до 2027 г., а да се обърнат към Европейския съд, ако имат забележки, предаде БТА.

Приемането на бюджета е блокирано от двете държави, председателството на Съвета на ЕС търси изход, заяви тя във видеоконференция с комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите от Общността. За нас обвързването на бюджетните разходи със състоянието на законността (срещу което възразяват Варшава и Будапеща) е необходимо и е трудно да си представим някой да е против, добави Фон дер Лайен. Тя призова правните спорове да се решават от Съда на ЕС и да не водят до спиране на изплащането на бюджетни средства за пострадалите от икономическото въздействие на пандемията.

Европа е тежко ударена от втората епидемична вълна, наложени бяха ограничения, за да се спаси живот и въпреки щетите за дружествата. Несигурността остава, но днес знаем, че изход има и разполагаме със средства за борба с кризата, добави председателят на ЕК.

Георги Марков: Унгария и Полша предизвикаха силно земетресение в ЕС

По нейните думи досега комисията е сключила предварителни договори за доставка на два милиарда дози ваксина от шестима производители. Ако всичко върви добре, първите европейци може да се ваксинират преди края на годината и това би било огромна стъпка към възвръщането на нормалния живот, трябва да бъдем дисциплинирани във ваксинацията, посочи тя. 

Коментари

  1. 2020.12.01 | 12:01
    ес е колос на глинени крака. за съжаление ще му ядем негативите. ще ни източват и отслабват
    1. 2020.12.01 | 17:31
      От теб нямакакво да се източва. На теб мозъка отдавна ти е източен.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет