Орбан получи извънредни правомощия

  • 10 ноември 2020 20:38

  • 1366
  • 0
Орбан получи извънредни правомощия
© Getty Images/Guliver

Унгарският парламент предостави извънредни правомощия на премиера Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,, позволяващи му за срок от 90 дни да управлява с правителствени постановления с цел да бъде ограничено разпространението на коронавируса. Законодателният орган одобри и нови ограничения, равносилни на частично затваряне на Унгария, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Днес Унгария съобщи за 103 починали за последното денонощие, което я нарежда сред трите най-засегнати страни в Европа по смъртност от Ковид-19 на 100 000 души за последните 14 дни, другите две са Чехия и Белгия, показват данните на Евросъюза. Като знак, че сменя досегашната си политика да избягва налагането на строги мерки, за да щади икономиката, Орбан обяви ограничено затваряне на Унгария, влизащо в сила от 00.01 ч. тази нощ, за да бъде избегнато претоварване на болниците. "Ако всички ние работим заедно, можем още веднъж да се справим с това", написа консервативният националистически премиер във Фейсбук.

Унгария затваря гимназиите и удължава вечерния час заради нарастващ брой на случаите на COVID-19

Частичното затваряне, което след 30 дни ще бъде преразгледано, предвижда гимназиите да бъдат затворени и да има вечерен час от 20.00 до 05.00 ч. Забраняват се всякакви събирания на повече от 10 души, включително семейни. Опозицията обвини правителството, че е пропиляло месеците между първата и втората вълна на пандемията, защото не ги е използвало, за да снабди Унгария с адекватен капацитет за тестване и здравни грижи, поради което сега тя среща трудности да се справи с новата активизация на разпространението на Ковид-19. Правителството заяви, че има достатъчно легла, оборудване и хора за овладяване на положението.

Унгарската медицинска камара каза, че наличностите на предпазни средства като цяло са адекватни, но добави, че пренасрочването на някои планови операции няма да бъде достатъчно за справяне с растящия брой случаи на коронавирус. Предоставените на Орбан от парламента извънредни правомощия са ограничени по време и обхват за разлика от предоставените му през пролетта, които бяха с отворен край, заради което той беше обвиняван у дома и в чужбина в авторитаризъм. "Този път те наистина съдържат само необходимия обхват от мерки за точно определен период", каза Гергей Арато, депутат от опозиционната ляволиберална Демократична коалиция.

107 смъртни случая от COVID-19 само за ден в Унгария

Учителският синдикат ПДС, който призова родителите да държат децата си у дома, за да помогнат с това да бъдат предпазени учителите и родителите от заразяване, заяви, че мерките на Орбан са стъпка в правилната посока, но вероятно са недостатъчни. Към тази сутрин рекордните 461 пациенти с Ковид-19 са били на апаратно дишане, заяви правителството.

Филип Епитропов
1366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини