Унгария затваря гимназиите и удължава вечерния час заради нарастващ брой на случаите на COVID-19

  • 09 ноември 2020 14:31

  • 445
  • 0
Унгария затваря гимназиите и удължава вечерния час заради нарастващ брой на случаите на COVID-19
© gettyimages

Унгарските власти затварят от утре гимназиите, университетите и ресторантите и удължават вечерния час, за да ограничат бързото разпространение на коронавируса, съобщи премиерът Виктор Орбан, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31989

Премиерът, който досега се въздържаше да налага строги мерки, за да опази икономиката, заяви днес, че се забраняват и масовите прояви, а спортните събития ще се провеждат без публика.

"Ако броят на заразените с коронавирус продължи да нараства със същия темп, унгарските болници няма да могат да понесат товара", каза Орбан във видеообръщение на Фейсбук страницата си.

107 смъртни случая от COVID-19 само за ден в Унгария

Днес Унгария отчете 5162 нови случая и 55 нови починали, с което общият брой на инфекциите става 114 778, а на смъртните случаи - 2493. Болниците още отпреди това трябваше да пренасрочат операциите си, за да се справят с потока от пациенти. Вечерният час, който сега започва от полунощ, вече ще е от 20.00 до 05.00 ч. сутринта, каза Орбан.

Хотелите могат да приемат единствено пътуващи по работа, но не и туристи. Семейните сбирки се ограничават до максимум 10 души, а присъстващите на погребения - до 50. Театрите, кината и фитнесите ще бъдат затворени. Началните училища и яслите ще продължат да работят нормално, но учителите и здравните работници ще трябва да бъде тествани редовно всяка седмица, заяви Орбан.

По-рано днес унгарски учителски синдикат призова родителите да не пращат децата си на училище и детска градина, за да предпазят учителите и родителите от пандемията. Новите мерки се налагат за 30-дневен срок, но ако се наложи, може да бъдат продължени, каза Орбан.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини