Провокативна карикатура на Ердоган на корицата на "Шарли ебдо"

Турският президент Реджеп Ердоган ще украси корицата на новия брой на френското сатирично издание "Шарли ебдо" в сряда, съобщи редакцията в Туитър, предаде ДПА.

Карикатурата на Ердоган вероятно ще ожесточи войната на думи между турския президент и западните привърженици на свободата на словото.

Във вторник "Шарли ебдо" публикува в Туитър корицата на следващия брой, на която ще има карикатура на Ердоган, който седи на стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните й части. Карикатурата е озаглавена: "Ердоган - той е много забавен насаме".

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като "Шарли ебдо" реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Защо Ердоган обиди така Макрон и ще се засили ли конфликтът между двамата?

Ердоган обвини френския президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон защити свободата на словото наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в "Шарли ебдо" пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В рамките на размяната на реплики турският президент изрази съмнения в психичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за консултации. Ердоган също така призова за бойкот на френските стоки.

Кабинетът на Ердоган във вторник остро осъди намерението на "Шарли ебдо" да публикува карикатури на турския президент, предаде ТАСС. "Антимюсюлманската програма на президента на Франция (Еманюел) Макрон дава своите плодове. Току що "Шарли ебдо" публикува серия от така наречени карикатури, пълни с презрение изображения уж на нашия президент. Ние осъждаме този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са отвратителни и лишени от всякаква човешка порядъчност. Те очевидно са продукт на ксенофобска, ислямофобска и нетолерантна културна среда, която явно френското ръководство иска за своята страна", пише в Туитър директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун.

Коментари

 1. 2020.10.28 | 09:01
  Мюслите реват за толерантност и уважение, но не уважават никого и не са толерантни. Трябва да получат от собственото си лекарство, за да разберат за какво говорят. Като се разселят трябва да уважаваме тяхната 'култура'. А като идем при тях трябва .... Пак да уважаваме тяхната 'култура'. Станно съвпадение.
  1. 2020.10.31 | 10:18
   Никаква култура няма при тях.
  2. 2020.10.28 | 10:23
   експанзионистична религия и култура. завоевателна сиреч.
 2. 2020.10.28 | 12:24
  Много ме радва как се дразнят, напрово се спуква от яд султанчето. Браво! Нека да правят и те карикатури ако могат, на кой му пука...
  1. 2020.10.31 | 10:17
   Те фесовете са такива. Само си търсят причина да се ядосват. И почват. Напиват се с ракия, размотават си чалмите. Удрят си в земята фесовете. Смешна работа.
 3. 2020.10.31 | 10:11
  само дето той серсеминът не си пада по къдънски прелести ,а по аскерски гьотове
 4. 2020.10.28 | 07:46
  Тъпотия, а не хумор.
  1. 2020.10.31 | 10:09
   Ха ха ха ха ха
 5. 2020.10.29 | 15:28
  Тези карикатури в страниците на сатиричното френско издание CHARLIE HEBDO не са ли подигравка с по-вече от милиард мюсюлмани по света..Когато в КОРАНА пише все хубави и ,добри неща за всички пророци от АВРААМ до ХРИСТОС и всички мюсюлмани ги зачитат и смятат и за свои пророци като изпратени от всевишния за въвеждане на някакъв ред и порядък в света и за да няма расизъм , омраза по земноно кълбо......... ,споменатото списание публикува изображения на последния пророк МОХАММЕД на когото даже и мюсюлманите нямат представа реално той как изглежда и затова за да няма различни изображения от разни мюсюлмански народи е било забранено неговото изображение. намирам за нереалистично, правилно подобни публикации и в каквито сатирични издания да бъдат....иначе за ЕРДОГАН и за други държавни ,партийни вождове да се публикуват най-разни карикатури чак до последната планета но такива подигравки с МОХАММЕД в цивилизована страна като Франция не бива да се допускатат
  1. 2020.10.31 | 10:07
   Много жалиш за тоя коч.
 6. 2020.10.28 | 09:33
  Не съм набожна и не харесвам нито една религия. Но ако мюсюлманите направят карикатура как монахиня прави свирка на Исус, сигурно няма християните да се чувстват щастливи. Това ще се счита за богохулство и обида на християните. Затова трябва да има една нова обща религия която да обединява хората. Тази религия се нарича ''човещина''.
  1. 2020.10.28 | 10:21
   и на кого ще служи тази религия??? едните ползват демокрацията, правата и свободите като идеология за влияние и натиск, другите реципрочно исляма.
 7. 2020.10.28 | 09:13
  Когато Макрон дойде в България и предложи новите правила за международните превозвачи, Борисов се съгласи с него и дори го прегръщаше и целуваше. Така целуваше и Меркел когато му изпрати в България хиляди африканци заселили се без проблем в Германия. Предварително обяви по телевизията че ще внасяме от Италия "боклуци'',така той е съучастник за боклука. В най тежката криза с пандемия, прахоса милиарди държавен заем. Всичко което върши не е в интерес на България.
 8. 2020.10.28 | 08:59
  Повечето държави в ЕС са единни и са на страната на Макрон. Но не са единни за визите който САЩ не премахват за българите и за още три държави. ЕС трябва да наложи визи на САЩ докато не премахнат визите за българите и другите три държави от ЕС. Само така ЕС може да бъде единен и да няма двоен стандарт за различни държави. Макрон унищожи и българския транспортен бизнес с налудничивите идей.
 9. 2020.10.28 | 08:45
  За да имаш чувство за хумор трябва да имаш свободен начин на мислене а те са промити мозъци.
 10. 2020.10.28 | 07:59
  Хахахаааа, хааа. Браво! Простака анадолски ще се разпени сега като прах за пране. С Идиоти так!
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет