Провокативна карикатура на Ердоган на корицата на "Шарли ебдо"

  • 28 октомври 2020 07:12

  • 4147
  • 17
Провокативна карикатура на Ердоган на корицата на "Шарли ебдо"
© Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган ще украси корицата на новия брой на френското сатирично издание "Шарли ебдо" в сряда, съобщи редакцията в Туитър, предаде ДПА.

Карикатурата на Ердоган вероятно ще ожесточи войната на думи между турския президент и западните привърженици на свободата на словото.

Във вторник "Шарли ебдо" публикува в Туитър корицата на следващия брой, на която ще има карикатура на Ердоган, който седи на стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните й части. Карикатурата е озаглавена: "Ердоган - той е много забавен насаме".

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като "Шарли ебдо" реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Защо Ердоган обиди така Макрон и ще се засили ли конфликтът между двамата?

Ердоган обвини френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон защити свободата на словото наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в "Шарли ебдо" пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В рамките на размяната на реплики турският президент изрази съмнения в психичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за консултации. Ердоган също така призова за бойкот на френските стоки.

Кабинетът на Ердоган във вторник остро осъди намерението на "Шарли ебдо" да публикува карикатури на турския президент, предаде ТАСС. "Антимюсюлманската програма на президента на Франция (Еманюел) Макрон дава своите плодове. Току що "Шарли ебдо" публикува серия от така наречени карикатури, пълни с презрение изображения уж на нашия президент. Ние осъждаме този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са отвратителни и лишени от всякаква човешка порядъчност. Те очевидно са продукт на ксенофобска, ислямофобска и нетолерантна културна среда, която явно френското ръководство иска за своята страна", пише в Туитър директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун.

Последвайте канала на

Novini.bg
4147 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2020.10.28 | 09:01

6
Мюслите реват за толерантност и уважение, но не уважават никого и не са толерантни. Трябва да получат от собственото си лекарство, за да разберат за какво говорят. Като се разселят трябва да уважаваме тяхната 'култура'. А като идем при тях трябва .... Пак да уважаваме тяхната 'култура'. Станно съвпадение.
Тц, не позна

2020.10.31 | 10:18

17
Никаква култура няма при тях.
експазния

2020.10.28 | 10:23

10
експанзионистична религия и култура. завоевателна сиреч.
Моко

2020.10.28 | 12:24

11
Много ме радва как се дразнят, напрово се спуква от яд султанчето. Браво! Нека да правят и те карикатури ако могат, на кой му пука...
Чоко

2020.10.31 | 10:17

16
Те фесовете са такива. Само си търсят причина да се ядосват. И почват. Напиват се с ракия, размотават си чалмите. Удрят си в земята фесовете. Смешна работа.
докарали са го 1 към 1

2020.10.31 | 10:11

15
само дето той серсеминът не си пада по къдънски прелести ,а по аскерски гьотове
D.

2020.10.28 | 07:46

2
Тъпотия, а не хумор.
Кат си тъп, така е

2020.10.31 | 10:09

14
Ха ха ха ха ха

2020.10.29 | 15:28

12
Тези карикатури в страниците на сатиричното френско издание CHARLIE HEBDO не са ли подигравка с по-вече от милиард мюсюлмани по света..Когато в КОРАНА пише все хубави и ,добри неща за всички пророци от АВРААМ до ХРИСТОС и всички мюсюлмани ги зачитат и смятат и за свои пророци като изпратени от всевишния за въвеждане на някакъв ред и порядък в света и за да няма расизъм , омраза по земноно кълбо......... ,споменатото списание публикува изображения на последния пророк МОХАММЕД на когото даже и мюсюлманите нямат представа реално той как изглежда и затова за да няма различни изображения от разни мюсюлмански народи е било забранено неговото изображение. намирам за нереалистично, правилно подобни публикации и в каквито сатирични издания да бъдат....иначе за ЕРДОГАН и за други държавни ,партийни вождове да се публикуват най-разни карикатури чак до последната планета но такива подигравки с МОХАММЕД в цивилизована страна като Франция не бива да се допускатат
Ти калмук ли си бре?

2020.10.31 | 10:07

13
Много жалиш за тоя коч.
Ася Върбанова

2020.10.28 | 09:33

8
Не съм набожна и не харесвам нито една религия. Но ако мюсюлманите направят карикатура как монахиня прави свирка на Исус, сигурно няма християните да се чувстват щастливи. Това ще се счита за богохулство и обида на християните. Затова трябва да има една нова обща религия която да обединява хората. Тази религия се нарича ''човещина''.
и

2020.10.28 | 10:21

9
и на кого ще служи тази религия??? едните ползват демокрацията, правата и свободите като идеология за влияние и натиск, другите реципрочно исляма.
ПРЕГРЪДКА С МАКРОН

2020.10.28 | 09:13

7
Когато Макрон дойде в България и предложи новите правила за международните превозвачи, Борисов се съгласи с него и дори го прегръщаше и целуваше. Така целуваше и Меркел когато му изпрати в България хиляди африканци заселили се без проблем в Германия. Предварително обяви по телевизията че ще внасяме от Италия "боклуци'',така той е съучастник за боклука. В най тежката криза с пандемия, прахоса милиарди държавен заем. Всичко което върши не е в интерес на България.
двоен стандарт в ЕС

2020.10.28 | 08:59

5
Повечето държави в ЕС са единни и са на страната на Макрон. Но не са единни за визите който САЩ не премахват за българите и за още три държави. ЕС трябва да наложи визи на САЩ докато не премахнат визите за българите и другите три държави от ЕС. Само така ЕС може да бъде единен и да няма двоен стандарт за различни държави. Макрон унищожи и българския транспортен бизнес с налудничивите идей.
Рязаните карабини.

2020.10.28 | 08:45

4
За да имаш чувство за хумор трябва да имаш свободен начин на мислене а те са промити мозъци.
един човек

2020.10.28 | 07:59

3
Хахахаааа, хааа. Браво! Простака анадолски ще се разпени сега като прах за пране. С Идиоти так!

Добави коментар

Водещи новини