ЕП ще продължи мониторинга на събитията в България

  • 28 август 2020 21:22

  • 27028
  • 16
ЕП ще продължи мониторинга на събитията в България
© pixabay

Актуалната ситуация и събитията от последните седмици в България бяха обсъдени в Брюксел от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, която е част от правната комисия в Европарламента.

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Няма да има евросредства за правителствата, които не спазват върховенството на закона

Евродепутатите изслушаха външния министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахланова, зам.-главния прокурор Красимира Филипова, представители на неправителствени организации и медии. Наблюдението на групата върху България ще продължи, заяви пред БНТ председателката й Софи инт Велд. Тя уточни, че много въпроси не са получили отговори и затова ще бъдат изпратени писмени запитвания до българските институции, конкретно правителството и главния прокурор с молба да получат повече информация.

Софи инт Велд заяви, че се надява в скоро време евродепутатите отново да се занимават с темата за случващото се в България.

Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова каза, че според нея срещата е преминала добре, но не може да коментира по същество, защото е била при закрити врата. Със същия аргумент отговори на въпроса ни за повече информация за дискусията и Марин Лесенски от Институт "Отворена общество." 

В прессъобщение Прокуратурата на Република България съобщи, че акценти по време на срещата са били "усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор". Тя е отбелязала, че прокурорите могат да взимат решения, които не могат да се контролират от главния прокурор.

По време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова е отбелязала, че прокурорите могат да взимат решения, които не могат да се контролират от главния прокурор.

"По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор", каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

От Европарламента не съобщиха подробности, защото изслушването беше закрито. Групата разглежда случаи на заплахи за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и борбата с корупцията в страните-членки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
27028 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
гост

2020.08.28 | 21:53

1
Разнородни и объркани лични приказки и герберастки мантри, очевадни лъжи, смехотворни твърдения за свикване на Евро комисия по предложение на Гешев. Явно са им задавали неудобни въпроси , а тия калинки са мигали на парцали и са повтаряли едни и същи заучени мантри. Накратко, новините не са добри за мутрите.

2020.08.29 | 21:08

16
Три гербави трътки!

2020.08.29 | 00:16

9
те привържениците на бсп всичките са високо компетентни, по всички въпроси, най-вече срещу герб, особено нинова, не знае какво иска и какво да прави, но знае винаги да е контра!

2020.08.28 | 22:56

7
Ти присъстваше ли там,че толкова компетентно се изакваш.
K.U.R za BSP i bokluka Radeff

2020.08.28 | 22:38

3
Mdaa , bolshewishki oligofrene! Pitali onia urod ot BIVOL.bg - nai-gnusnata beseparska media kakvo misli za mediite v Balgaria! Ami da pitat napravo agentkata na KGB Ofshornata Lena! Siktir vashta mama bolshevishka! EP e svurtalishte na bolshevikite ot ciala EVROPA! Samo harcat parite na danakoplatcite tia izmekiari bez nikakva vlast!
ДМ

2020.08.29 | 11:50

15
Много правилно действие. В тази странна ситуация в България, трябва да се обърнем към Европа за съдействие и за съвет. Не може шепа хора да затварят, рушат и пречат без искания и ако полицията се намеси да се разрази бунт на тема насилие. Това е отвартителна ситуация, за която ни трябва помощ.

2020.08.29 | 05:23

14
Наeбаха ли боко и каскета му, наeбаха ги, но все пак им се размина доста леко!
мхм

2020.08.29 | 01:58

12
ЕС не осънава ли, че българия е на крачка от тоталитарен режим?а българите?

2020.08.29 | 04:10

13
че той тоталитарният режим никога не е свършвал , комунизмът никога не е свършвал, просто го боядисаха в синьо и иди0тите се вързаха, в евросъюза всичко много добре знаят , генералите и техните пийонки политиците (бивши партийци) окрадоха всичко 90те създадоха мутрите, сега продадоха всичко на ЕС и чужди дружества . В България беше каквото беше преди 89г.
Lissa

2020.08.29 | 01:44

11
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com
...

2020.08.28 | 22:43

4
ЗАЩО МЕДИЯТА ВИ НЕ ОТРАЗЯВА ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ ОТ ТАЗИ СРЕЩА? . ЗАЩО НЕ СПОМЕНАВАТЕ ЗА МОНОПОЛА ВЪРХУ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ И НАРУШАВАНЕТО НА ОСНОВНИТЕ УПОРНИ ТОЧКИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА?????

2020.08.29 | 01:11

10
О!!!порни се пише, другарю
peticiq.com ,за импийчмант ,подписвайте се на този

2020.08.29 | 00:02

8
Радевите комунета да му мослят.Толкова са демоктични ,че ЕП ще прати парламентаристи да се поучат на демокрация от Радев и радевите мутри.Ще им демонстрират нагледно а и на запис ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИ ПОСТИЖЕНИЯ.ОСОБЕННО ДЕМОКРАРИЧЕН Е ЮМРУКА И ДЕВИЗА "МУТРИ ВЪН"И КАК ДЕМОКРАТИЧНО ДВАМАТА ТОЙ И ОСВИНЕНАТА ОТ БЕЗДЕЛИЕ ИДИОТОВА СЕ РАЗХОЖДАТ ИЗМ/У'УМНАТА "ГРУПИЧКА КОМУНЕТА И КАК ГИ ПОДСТРЕКАВАТ КЪМ ПРЕВРАТ
Африканец

2020.08.28 | 22:53

6
Яко са ги сидросали тия герберски ку рви ! Информацията е че е имало кеч на баламатума ! ОСТАВКА И ЗАТВОР!
...

2020.08.28 | 22:48

5
Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи разглежда случаи на заплаха за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и борбата с корупцията в ЕС.??????
х

2020.08.28 | 22:09

2
Новините не са добри за президентските мутри. Законът трябва да измете боклуците от улиците и да се въдвори ред.

Добави коментар

Водещи новини