ЕС започва подготовка за налагане на допълнителни санкции срещу Беларус

ЕС започва подготовка за налагане на допълнителни санкции срещу Беларус. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след извънредната видеоконференция на европейските външни министри, предаде БТА.

Той добави, че ЕС не приема резултатите от президентските избори в страната. По неговите думи новите санкции ще бъдат насочени срещу отговорните за насилието срещу гражданите и за подправянето на изборните резултати.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е изрази задоволство от днешното единодушно решение на европейските външни министри. ЕС трябва да защитава своите ценности, посочи тя.

През февруари тази година Съветът на ЕС удължи действието на досегашните санкции срещу Беларус с 12 месеца. Санкциите включват оръжейно ембарго; забрана за износ на стоки, които може да се използват за вътрешни репресии; запор на имущество; забрана за пътуване на граждани, свързани с неразкритите случаи на изчезване на двама опозиционери, един бизнесмен и един журналист през 1999 г. и 2000 година.

Дипломатите на ЕС дадоха зелена светлина за черен списък с беларуски представители

Действащите санкции срещу Беларус бяха въведени за пръв път през 2004 г. в отговор на изчезването на посочените хора преди две десетилетия. След това Съветът наЕС прие допълнителни санкции срещу участниците в нарушенията на международните избирателни правила и на международното право в областта на правата на човека, както и в репресиите срещу гражданското общество и демократичната опозиция. Оръжейното ембарго беше въведено през 2011 година.

През февруари 2016 г. Съветът на ЕС отмени санкциите срещу 170 граждани и три дружества от Беларус, като запази оръжейното ембарго и санкциите срещу четирима граждани. Съветът уточни тогава, че решението е взето при отчитане на предприетите от Минск стъпки за подобряване на отношенията с ЕС.
 

Коментари

  1. 2020.08.15 | 01:02
    Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в -- Sexcris.Com
  2. 2020.08.14 | 23:26
    Кога ще спрете да давате европейските средства на престъпниците в България?
  3. 2020.08.14 | 22:02
    Какви санкции бе 80% от гласувалите са казали кои ще бъде,какви са тези излагация,,,,Никаква вяра и на ЕС.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет