Меркел изрази съмнение дали Великобритания наистина иска подреден Брекзит

  • 27 юни 2020 12:03

  • 1836
  • 4
Меркел изрази съмнение дали Великобритания наистина иска подреден Брекзит
© Getty Images/Guliver (архив)

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се постави под съмнение това дали Великобритания има сериозен интерес от постигане на споразумение с ЕС за подреден Брекзит, предаде ДПА.

"Ще бъде в интерес на Великобритания и на всички членки на ЕС, разбира се, напускането да стане по подреден начин", каза Меркел в интервю, публикувано днес от в. "Зюддойче цайтунг" и други европейски медии.

Таксите в английските университети скачат за студентите от ЕС от догодина

"Това обаче може да стане, ако и двете страни го желаят", посочи федералният канцлер.

Меркел казва в интервюто, че ако правителството на британския премиер Борис Джонсън иска да определи точно своите отношения с ЕС, то ще трябва да "живее с последствията", които може да са "по-малко взаимосвързана икономика".

Канцлерката подчерта, че 27-те членки на общността не трябва да се придържат към схващането, че те трябва да определят какво точно следва да иска Великобритания. "Великобритания трябва да дефинира това, а ние, 27-те, ще отговорим по подходящия начин", добавя Меркел.

Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари, след като на референдум през 2016 г. с малко надделяха гласовете за излизане от общността. Остават точно шест месеца за сключване на сделка, преди правилата на ЕС да спрат да важат да Великобритания.

До момента ЕС и Великобритания са постигнали малък напредък в четири преговорни кръга по всеобхватно търговско споразумение.

И двете страни се съгласиха графикът на преговори да бъде ускорен през юли и те да получат "нов импулс", според съвместно изявление, направено по-рано този месец.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1836 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.06.27 | 15:03

3
Майната им на англичаните. империята вече я няма, а те живеят с 200 години назад. 20% спад на БВП е само началото и ще става все по-лошо. Без ЕС са загубени, няма да има кой да им дава субсидии и да им работи по полята. Вижте докъде ще ги доведе патологичната им мания за величие.

2020.06.27 | 16:57

4
ti si golqm kreten
ква иска великобритания

2020.06.27 | 13:09

1
не е нейна работа
Вашето име

2020.06.27 | 13:54

2
Че ако не е нейна на кой да е? Може да не отговаря официално, но е сериозен фактор. А англичаните какво искат и какво ще получат е друг въпрос.

Добави коментар

Водещи новини