Разплетоха мистерия в Швеция

  • 10 юни 2020 12:40

  • 2382
  • 0
Разплетоха мистерия в Швеция
© Getty (архив)

Шведската главна прокуратура е разкрила кой е убил премиера на страната Улоф Палме и по този начин разплете мистерията около насилствената смърт на политика през 1986 г., коментира Би Би Си.

От държавното обвинение на пресконференция днес са посочили, че атентаторът се е казвал Стиг Енгстрьом. "Той е бил един от двадесетината души, заподозрени за извършаването на престъплението. Този човек е сложил край на живота си през 2000 г.", това са заявили от прокуратурата. От институцията са допълнили, че са прекратили разследването за убийството на министър-председателя на скандинавската държава.

На 11 години осъдиха мъж, подготвял атентат срещу израелския премиер

"Енгстрьом е работил до късно вечерта на 28 февруари 1986 г. и е причакал Палме да излезе от кино в центъра на Стокхолм. Въпросният мъж е изстрелял няколко куршума в гърба на премиера на Кралство Швеция. Енгстрьом, както свидетелстват протоколите от разпитите, е твърдял, че е искал да окаже медицинска помощ на жертвата. Това обаче не е било потвърдено от показанията на други хора, които са били разпитани във връзка с убийството на министър-председателя", са посочили още от институцията.

Според прокуратурата Енгстрьом е бил с десни политически възгледи и това е бил мотивът за атентата срещу премиера-социалист.

Във връзка с единственото политическо убийство, станало през ХХ век в скандинавското кралство, е бил осъден един човек. Кристер Петерсон е получил доживотна присъда през 1989 г. По-късно след обжалване той е бил обявен за невинен и освободен от затвора. Петерсон е починал през 2004 г.

Британската медийна корпорация е посочила и други (официални и неофициални) версии за атентата. Според едно от предположенията убийството е било организирано от шведска оръжейна фирма. Компанията е била уличена в  даване на подкуп на властвуващи в Делхи и спечелване на огромна държавна поръчка в Индия.

Под подозрение са попаднали и властите на Южноафриканската република. Палме е бил ярък критик на тогавашната политика на Апартейд, провеждана от бялото малцинство в страната. Той също е бил спонсор на ръководения от Нелсън Мандела Африкански национален конгрес. Шведски полицаи са посетили държавата на Черния континент през 1996 г., за да проверят тази версия.

Кабинетът на Палме е обявил Кюрдската работническа партия (ПКК) за терористична организация, допълни Би Би Си.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини