Акад. Георги Марков: Атентатът в "Св. Неделя" има потресаващ международен отзвук

  • 16 април 2019 14:55

  • 1135
  • 3
Акад. Георги Марков: Атентатът в "Св. Неделя" има потресаващ международен отзвук
© Булфото (архив)

Атентатът в "Св. Неделя" има потресаващ международен отзвук, тъй като дотогава никой не е взривявал Божи храм на Велики Четвъртък. Това каза в интервю за "Фокус" историкът акад. Георги Марков по повод навършването на 94 години от извършването на атентат в църквата "Св. Неделя". Той обясни, че атентатът е подготвен от една "шесторка".

Това е едно терористично ядро на Петър Абаджиев, който е командир на тази шесторка, уточни историкът. Взривът е натрупан с помощта на клисаря Петър Задгорски. Клисарят на "Св. Неделя" също е включен в атентата, допълни той. По думите му след като е била подготвена организацията на покушението се е търсел повод.

Поводът е убийството на генерал Коста Георгиев, вечерта на 14 април го убиват, когато той отива да се черкува в градинката на "Св. Неделя". Внучката му оцелява в атентата. Убиват го, за да може след два дни, на погребението на генерал Коста Георгиев в църквата да съберат и царят и правителството, и както казва Коста Янков, "цялата фашистка словоч и там да бъдат изтребени", обясни акад. Марков. Но, монархо-комунистите правят атентат на цар Борис III на 14 април сутринта на Арабаконак. По тази причина царят на 16 април е на погребението на своя главен ловец и на проф. Делчо Илчев, които загиват при атентата. Цар Борис III закъснява за опелото в "Св. Неделя" и това му спасява живота. Царят не е бил по време на атентата, припомни историкът.

Според него покушението в църквата "Св. Неделя" е дело на Военната организация и изключително критичните обстоятелства в Царство България тогава. Генерал Иван Вълков, който е министър на войната и фактически управлява държавата чрез своя конвент на Военния съюз, той решава, че сега в времето да изкара комунистите от окопа и да ги изтреби. От една страна имаме червен терор, а от другата бял терор. Сблъскват се двата свята на терора в едно страшно ожесточение, допълни още акад. Марков.

При атентата загиват 150 души и 500 са ранени без да загине нито един министър, само са получили леки контузии. Това показва, че има предварително изготвени списъци от Иван Вълков и разузнавателната секция на полк. Порков с 450 имена, които да бъдат унищожени, като противодържавни елементи, коментира той, като уточни, че в тях са и Гео Милев, Йосиф Яков Хербст, известен български журналист и поетът Сергей Румянчев.

Ген. Вълков го казва - "покрай сухото ще гори и суровото". Загиват невинни хора, които нямат нищо общо с атентата, коментира той. Този атентат има един потресаващ международен отзвук, тъй като до тогава никой не е взривявал Божи храм на Велики Четвъртък – 16 април. Това е една дълбока рана в нашата историческа памет, отбеляза акад. Марков.

Аз като историк съм писал за този атентат, стараейки се да преодолея всякакви политически пристрастия. До 9 септември оценката за атентата е, че това е едно дело на Коминтерна, на терористите-комунисти за износ на Пролетарска революция и се осъждаше само червеният терор. След 9 септември се получи се ефекта на махалото. Започна да се осъжда само белият терор, така нареченият монархо-фашистки терор. Не признаваха злощастие с атентата. Червеният терор предизвика всъщност и белия терор. Моята оценка като историк е, че в гражданката война няма победители. Всички сме победени, поясни историкът.

Трябва да се преодолеят раните от тази 100-годишна гражданска война. Атентатът в "Св. Неделя" е един печален връх на гражданската война. Трябва да си извлечем поуките и да почетем жертвите и от двете страни. Не бива да се оправдава, както болшевиките оправдават червения терор с белия. Или пък обратното, поясни още акад. Марков. 

Константин Тодоров
1135 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.04.16 | 19:00

3

Другарко Нинова, поздравявам вас и ръководството на БСП с тази знаменателна дата, която ярко грее във вашата славна 100 годишна история, с която заслужено се гордеете. Тази дата, на която сте опитали да избиете цвета на нацията, характеризира вашата славна партия като сборище от предатели и врагове на Родината. Такива бяхте тогава, такива сте и сега. Организирахте и проведохте в престъпно съучастие със СДС и ДПС пристъпния преход, по време на който съсипахте България. Честито !

1293

2019.04.16 | 16:05

2

Велик български историк и патриот! Една от последните харизматични личности, поддържащи толкова много знания в областта на Българската история. Точен и безпристрастен, независимо че е живял и учил през годините на комунизма. Да е жив и здрав!

Мамата..

2019.04.16 | 15:18

1

Мойте уважения към Вас,професоре.Здраве Ви желая.

Добави коментар

Водещи новини