Израел отбеляза Възпоменателния ден на загиналите за страната войници и жертви на атентати

  • 07 май 2019 21:47

  • 337
  • 0
Израел отбеляза Възпоменателния ден  на загиналите за страната войници  и жертви на атентати
© Pixabay

В Израел прозвучаха сирени, а израелците спряха на място и запазиха мълчание със сведени глави в отбелязвания днес Възпоменателен ден на загиналите за страната войници и нейните жертви на тероризъм, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Движението на колите по улиците спря, а знамената бяха свалени наполовина.

Президентът Реувен Ривлин и началникът на генералния щаб Авив Кошави присъстваха на традиционната церемония при Стената на плача в Източен Ерусалим.

По официални данни 23 741 военнослужещи и членове на различни сили за сигурност са загинали по време на активна служба от 1860 г., когато първите еврейски жители на Източен Ерусалим за пръв път създават нови квартали.

От миналата година броят на тези жертви е нараснал с 96 души. Колкото до цивилните жертви на тероризма, те са 3150 от 1950 г., а броят им от миналата година се е увеличил със 17 души, включително четиримата убити в неделя при ракетен обстрел от ивицата Газа.

"Не сме жадни за война, но знайте, че сме готови на саможертва, за да гарантираме бъдещето си", заяви премиерът Бенямин Нетаняху на церемония в Ерусалим. 

Утре сутрин сирените в Израел отново ще прозвучат като начален сигнал за редица церемонии във военни гробища на страната.

БТА
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини