ЕК разследва теч на поверителна информация към журналисти за нейни решения

  • 14 май 2020 16:37

  • 856
  • 1
ЕК разследва теч на поверителна информация към журналисти за нейни решения
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия разследва изтичането към журналисти на поверителна информация за решения на комисията, съобщава електронното издание "Политико", като се позовава на собствени източници.

Според изданието разследването е започнало, след като миналия месец "Политико" и агенция Блумбърг публикуваха плана за икономическо възстановяване на ЕС след края на пандемията от коронавируса, изготвен от председателката на комисията Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, още преди тя да го обяви. Това според изданието много я подразнило и довело до решението за разследване, пише "Политико", цитирано от ТАСС.

Тази седмица европейски чиновници предупредили, че разследването вече е открило един от предполагаемите информатори на журналистите и ако подозренията се потвърдят, той ще бъде наказан. Не се уточнява какво може да бъде наказанието.

ЕК одобри схема на стойност 88 милиона евро за подпомагане на българските микро и малки предприятия

Нещо повече, разследват се и онези сътрудници на евроинституциите, които разкриват информация не на журналисти, а на страните членки на ЕС. Източниците на "Политико" дават пример за такъв случай - изтичането към страни членки на плановете на ЕК за преразглеждане на миграционната политика на ЕС.

Според източниците увеличаването на броя на подобни разследвания в Еврокомисията говори за растяща "параноя" в екипа на Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, който включва няколко висши съветници, пристигнали с нея от Берлин. "Ние сме свикнали на четем в германската преса изтичане на информация за това, което току-що сме обсъждали (в Брюксел). Това не са случаи на изтичане на жизненоважна информация, но все пак е изтичане", каза един от тях.

"Политико" подчертава, че в Еврокомисията са отказали да коментират този въпрос, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
856 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.05.14 | 18:03

1
Тъй тъй - всичко да е скрито покрито и замитано под килима.

Добави коментар

Водещи новини