ЕК одобри схема на стойност 88 милиона евро за подпомагане на българските микро и малки предприятия

  • 14 май 2020 14:31

  • 3718
  • 1
ЕК одобри схема на стойност 88 милиона евро за подпомагане на българските микро и малки предприятия
© Pixabay

Европейската комисия одобри схема на стойност 88 милиона евро (около 173 милиона лева) за подпомагане на българските микропредприятия и малки предприятия в контекста на пандемията от коронавирус, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април и 8 май.

Зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова: Грантовете могат значително да облекчат бизнеса

Мерките за подпомагане в рамките на схемата ще бъдат съфинансирани в голяма степен от Европейския фонд за регионално развитие (75 милиона евро). Подкрепата ще бъде под формата на безвъзмездни средства. Целта на схемата е да отговори на нуждите от ликвидност на микропредприятията и малките предприятия, включително и на самостоятелно заетите лица, и да им помогне да продължат своята дейност по време на пандемията и след това.

Схемата ще бъде достъпна за дружества, осъществяващи дейност в различни сектори, с изключение на селското стопанство, рибарството, аквакултурите и горското стопанство. Според очакванията приблизително 17 300 микро- и малки предприятия ще се възползват от тази подкрепа.

 

Мая Йорданова
3718 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
123

2020.05.14 | 15:23

1
MNOGO 6TE SE KRADE , A NA BIZNESA 10 % I KRAI

Добави коментар

Водещи новини