Съперници се обиждаха преди парламентарния вот в Словакия

  • 28 февруари 2020 11:29

  • 198
  • 0
Съперници се обиждаха преди парламентарния вот в Словакия
© Getty (архив)

Във връзка с парламентарните избори в Словакия в събота братиславският вестник "Сме" пише, че в последните предизборни дебати по телевизията лидерите на политическите партии са си разменяли обиди. Премиерът Петер Пелегрини от "Смер" се разгневи на Игор Матович, че заговори за кражбите, извършвани от членове управляващата партия, и сам обвини лидера на движението "Обикновени хора и независими личности" (ОЛАНО) и съпругата му във финансови машинации.

Пелегрини нападна също бившия президент и лидер на партията "За хората" Андрей Киска относно спорното придобиване на поземлен имот, а Киска му припомни, че е присъствал, когато бившият лидер на "Смер" Роберт Фицо казал на Киска, че проблемът ще се реши, ако той, като президент, го назначи за шеф на Конституционния съд.

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

В конфликт влязоха и председателите на Словашката национална партия (СНП) Мариан Данко и на крайнодясната Народната партия "Наша Словакия" (НПНС) Мариан Котлеба, продължава вестникът. На няколко пъти Данко се обърна към Котлеба, за да му каже, че има покана да посети руската Държавна дума, докато Котлеба е нежелан там. В отговор крайнодесният лидер се подигра със СНП, че е васал на Америка и заяви, че има покана от заместник-председателя на партията на Путин "Единна Русия". Председателят на коалицията "Прогресивна Словакия"/"Заедно-гражданска демокрация" се обади, че е срамно двамата да се хвалят с поканите си, сякаш за да покажат, че не са под карантина, пише братиславският вестник "Сме".

Всекидневникът "Денник Ен" отбелязва, че освен политически послания и размяна на обиди предизборните дебати по телевизия "Маркиза" са били белязани и от технологичен спор - редно ли е политик да си помага с таблет. Опонентите на Мариан Котлеба се усъмниха, че получава съвети онлайн от свои съветници. А от ръководството на НПНС отказаха да отговорят дали това е така, пише "Денник Ен".

Крайнодесен лидер може да стане балансьор след вота в Словакия

"Правда" - друг словашки вестник - си задава въпроса дали разгорещената предизборна кампания ще отблъсне избирателите, или ще ги мотивира допълнителна до отидат до урните. Според тенденцията от предишни избори избирателната активност намалява. Експерти, цитирани от изданието, посочват, че даже и посланията на партиите да не изглеждат много привлекателни, избирането на една от тях винаги е нещо по-добро от това да не бъде избрана никоя.

Председателят на Словашката асоциация на маркетинговите агенции Вацлав Хржиш казва пред вестника, че предполагаемата избирателна активност не може да бъде извлечена достоверно от предизборните рейтинги. Според него тези анкети обхващат мнозинството от хората, които ще гласуват, а тези, които няма да гласуват, не са отчетени в проучването, пише "Правда".

Последвайте канала на

198 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини