Либералът, избран за премиер на Тюрингия с подкрепата на крайната десница, подаде оставка

  • 06 февруари 2020 16:21

  • 491
  • 1
Либералът, избран за премиер на Тюрингия с подкрепата на крайната десница, подаде оставка
© Уикипедия

Премиерът на германската провинция Тюрингия, либералът Томас Кемерих, избран вчера с гласовете на депутати от крайнодясната партия "Алтернатива на Германия" (АзГ), подаде оставка днес, предаде ДПА. След вълната от критики той нарече решението си "неизбежно".

Преди това групата на неговата Свободна демократическа партия (СвДП) в регионалния парламент обяви, че ще внесе предложение за разпускане на законодателното събрание и произвеждане на нови избори в провинцията.

Изненадващото избиране на Кемерих вместо кандидата на крайната левица, досегашния регионален премиер Бодо Рамелов, е първият случай в историята на Германия провинциален премиер да поеме поста си с помощта на АзГ.

Източногерманската провинция Тюрингия избра премиер с помощта на крайнодесните

Крайнодясната партия, която въпреки че е солидно представена на федерално и регионално ниво, е в изолация, тъй като никоя от основните политически сили не желае сътрудничество с нея.

Канцлерът Ангела Меркел окачестви като непростимо поведението на депутати от парламента на Тюрингия, включително от нейния Християндемократически съюз, гласували в блок с АзГ.

За разпускането на 90-местния парламент на източната провинция са необходими гласовете на поне две трети от депутатите, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
491 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ивайло

2020.02.07 | 09:35

1

От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

Добави коментар

Водещи новини