Британският финансов министър хвърли оставка

13 февруари 2020 14:37

Британският финансов министър хвърли оставка
48 6дни
© Getty (архив)
1261 0

Британският финансов министър Саджид Джавид е подал оставка, предаде Би Би Си.

Оттеглянето на министъра е било свързано с насрочените за днес персонални промени в правителството на Обединеното кралство, обявени по-рано от премиера Борис Джонсън.

Джавид е посочил в заявлението си за освобождаване от длъжност, че е бил подлаган на натиск от страна на министър-председателя за воденето на бюджетната политика на западноевропейската монархия.

Дмитрий Медведев хвърли оставка

Бившият министър е поел ведомството през лятото на 2019 г. Тогава той е бил назначен от Джонсън и преди това е заемал поста вътрешен министър.

Според информацията на британската медийна корпорация за нов министър на финансите е бил назначен досегашният заместник на Джавид - Риши Сунак. "Ще свършим много работа", това е казал той малко след като е поел поста си. Роденият в семейство на имигранти от Индия през 1980 г. в южния английски град Саутхемптън Сунак е завършил висшето си образование в Оксфорд и в Станфорд (САЩ). Той е работил като финансов анализатор в няколко големи международни банки.

Риши Сунак

Политическата кариера на Сунак е започнала през 2014 г. Тогава той е бил избран за депутат от Консервативната партия в Камарата на общините (долната камара на парламента в Лондон).

Оставки са подали и министрите по въпросите на Северна Ирландия (Ълстър) Джулиан Смит, по въпросите на бизнеса Андреа Лийдсъм, на строителството и местното  самоуправление Естър МакВей и на околната среда Тереза Вилиърс.

Постовете си са запазили вътрешният и външният министри (Прити Парел и Доминик Рааб), както и началникът на канцеларията на правителството (Майкъл Гоув).

Оставка е подал и генералният прокурор на Англия и Уелс – Джефри Кокс. Според нормативната база (Великобритания няма писана Конституция) един от най-високопоставените юристи в държавата има ранг министър.

 

 

 

Валери Зайцев
1261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини