Източногерманската провинция Тюрингия избра премиер с помощта на крайнодесните

  • 06 февруари 2020 14:28

  • 651
  • 1
Източногерманската провинция Тюрингия избра премиер с помощта на крайнодесните
© Getty Images/Guliver

Новият министър-председател в източногерманската провинция Тюрингия бе избран с гласовете на крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Встъпването в длъжност на либерала Томас Кемерих стана възможно и с гласовете на християндемократите на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, което предизвика вълна от протести в Германия.

За първи път в Германия в управлението влиза политик, благодарение на подкрепата на крайната десница.

Ангела Меркел почете паметта на жертвите на германска неонацистка група

Да, изиграхме картите си с тактика. Към момента все още не сме достатъчно силни, за да имаме министър-председател. Но вече сме достатъчно силни, за да изпратим в пенсия червените комунисти. Можем да се гордеем с това, заяви лидерът на "Алтернатива за Германия" в Тюрингия Бьорн Хьоке, цитиран от БНР.

Патовата ситуация в местния парламент в Ерфурт след изборите през октомври предвещаваше, досегашният и много популярен министър-председател Бодо Рамело от левицата да продължи да управлява, но с правителство на малцинството с подкрепата на социалдемократи и зелени.

Срещу това се обединиха християндемократите, либералите и крайната десница. Изборът в Тюрингия предизвика буря в политическия Берлин, където правителствените партии - ХДС и социалдемократи, но и опозиционните зелени остро осъдиха колаборацията с "Алтернатива за Германия", категорично отричана до този момент.

Вотът в Тюрингия предизвика спонтанни протести в Ерфурт и Берлин. Председателят на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер свиква спешно заседание на партийните лидери в голямата коалиция в събота.

Канцлерът Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се днес обяви случилото се за "непростимо" и настоя за нов вот в Тюрингия.

Политици от основни германски партии умуваха как да бъде отзован крайнодесен кмет на град в провинция Хесен

Последвайте канала на

Novini.bg
651 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
!

2020.02.06 | 16:02

1

"Всички десни са крайни, всички леви са нормални и умерени", да се свети името ви Меркелово! Меркел е психопат и лява екстремистка.

Добави коментар

Водещи новини