ЕС дава 76,4 млн. евро за справяне със замърсяването на въздуха в Косово

  • 30 януари 2020 14:26

  • 211
  • 0
ЕС дава 76,4 млн. евро за справяне със замърсяването на въздуха в Косово
© Getty Images/Guliver

При първото си посещение в Косово днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще постави началото на финансиран от ЕС проект за подобряване на показателите за замърсяването от топлоелектрическата централа "Косово Б" - най-големия производител на електроенергия в Косово. Това се посочва в съобщение на Европейската комисия, цитирано от БТА. 

Проектът се очаква да допринесе за намаляването 35 пъти на количествата вреден прах и четири пъти - на азотните окиси от топлоелектрическата централа, за да отговаря на изискванията на ЕС. На Комисията ще бъде предоставено финансиране от 76,4 милиона евро за филтри на посочената ТЕЦ.

Протести в Босна заради мръсния въздух

В Косово са натрупани в продължение на десетилетия проблеми с околната среда заради безконтролно използване на природни ресурси и промишлено производство. Цялостното състояние на околната среда в Косово се е влошило през последните години заради засилено замърсяване от строителството, трафика и промишлеността, включително замърсяването от електроцентрали и от битово отопление през зимата. Представителството на ЕС в Косово подписа на 28 ноември 2019 г. договор за строителство с европейски дружества. Строителните работи следва да приключат за три години, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

Novini.bg
211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини