Протести в Босна заради мръсния въздух

Босненци излязоха на протест заради мръсния въздух, след като тази седмица отново бяха отчетени високи данни на фини прахови частици.

Сараево днес пък се издигна на второ място в списъка на най-замърсените столици в света, предаде БНТ. От събота в страната действат извънредни мерки заради замърсяването на въздуха. В плен на смога са също много градове в Сърбия и Косово. Смята се, че основната причина е отоплението.

За да се намалят пораженията върху здравето на хората заради замърсяването, от събота босненците са призовани - да ограничат използването на автомобили, да избягват дейностите на открито, а ако излизат навън да слагат предпазни маски. Властите препоръчват да не се пуши в затворени пространства, при готвене да не се използват кухненски абсорбатори, да бъде ограничено чистенето с прахосмукачки.

Суша до края на зимата, тормозят ни мъгли

Оказва се, че на Балканите всички се задушават от мръсния въздух. В София и други градове у нас остават високи нивата на фини прахови частици. В Перник дори бяха измерени в пъти по-високи стойности на въглероден диоксид. След безводието това беше още един шок за перничани. За щастие хората бяха успокоени, че нивото на замърсяване е спаднало. Тези дни страната е обхваната от по-топло време и на много места има мъгли, което допълнително води до замърсяване.

Може да следите нивото на фините прахови частици тук.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет