Столтенберг: НАТО ще отвърне, ако бъдат атакувани Полша и балтийските страни

  • 03 декември 2019 12:59

  • 1044
  • 8
Столтенберг: НАТО ще отвърне, ако бъдат атакувани Полша и балтийските страни
© Getty Images/Guliver

НАТО не разглежда Русия като враг, но ще отвърне, ако тя атакува Полша и балтийските страни, предупреди днес генералният секретар на алианса в интервю за полския всекидневник "Жечпосполита", предаде Франс прес.

"Чрез мощно присъствие на сили на НАТО в Полша и трите балтийски страни изпращаме много мощен сигнал на Русия: при атака срещу Полша и балтийските страни отговор ще даде целият алианс", заяви Йенс Столтенберг на фона на започващата днес среща на върха на НАТО в Лондон.

"Не определяме Русия по този начин (като враг на НАТО). Просто ще отвърнем в случай на нужда. Трябва да сме сигурни, че онова, което видяхме в Украйна - инвазия на Русия срещу неин съсед - не може да бъде повторено срещу един член на НАТО", добави Столтенберг пред "Жечпосполита".

Той е дал интервюто също за германския вестник "Зюддойче цайтунг", испанския "Паис", италианския "Соле 24 оре", гръцкия "Катимерини" и датския "Юланд постен".

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва предупреди днес, че ще продължи да блокира план на НАТО за балтийските страни и Полша, докато пактът не признае за терористична кюрдска милиция в Сирия, срещу която Анкара се бори. "Ако темата бъде сложена на масата (на лидерския форум на НАТО), ще се държим по същия начин, няма никакви промени", заяви Ердоган пред журналисти, преди да замине за срещата.

Ердоган: Блокираме план на НАТО, ако не признае заплахите срещу Турция

Турският президент посочи, че снощи е разговарял по телефона с полския си колега Анджей Дуда, който му е предложил разговор в кулоарите на срещата на НАТО с ръководителите и на трите балтийски държави - Естония, Литва и Латвия.
"Казах му, че много ще се радвам. Но ако нашите приятели в НАТО откажат да признаят (кюрдската милиция Сили за защита на народа) за терористична организация, тогава, съжалявам, ще се противопоставим на всички предложени за приемане мерки", заяви турският лидер.

НАТО е готова да отговаря на военните заплахи от страна на Китай, което е принципно нова задача за алианса, поставял си преди за цел само да възпира Съветския съюз и Русия. Това заяви Йенс Столтенберг след среща днес с президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския преди форума в Лондон, предаде ТАСС.

"Не се каним да местим НАТО в Южнокитайско море, но трябва с общи усилия да отговаряме на заплахите от страна на Китай, включително в киберпространството", каза генералният секретар на алианса.

В Лондон започва двудневната среща на върха на НАТО

Последвайте канала на

Novini.bg
1044 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Nato=WC

2019.12.04 | 01:09

8

ако две натовски държави влязат в конфликт, НАТО на кого ще отвърне???

1

2019.12.03 | 23:30

7

Дали, в действителност, НАТО би реагирало срещу Русия или Китай, използвайки оръжие? Кой точно ще се бие с китайците, напр? Празно ерчене, предвид реалната липса на оправдание за милиардите, харчени за оръжие.

Valentin Minchev

2019.12.03 | 16:58

6

Mai NATO iska da napadne Rusia ,no se sramuva da go priznae...!

тоя

2019.12.03 | 13:22

1

тоя взема по една торба пари на месец само тъпотии да дрънка. кой ще напада полша, тоя нормален ли е???

2019.12.03 | 15:38

5

тоя първо непрелича на човек,бустанско плашило.

nina

2019.12.03 | 14:52

4

PRESTANETE NATO E NAPADATEL NE BRANITEL RYSIA NIKOI NE NAPADA A NALI DRIABVA DA IMA VRAG DA PECHELI VSE AMERIKA ZA SMETKA NA DRYGITE DARJAVI KATO BALGARIA NEINATA KOLONIA

Аман

2019.12.03 | 14:30

3

Тоя изглеклесак се чуди какво да измисли

2019.12.03 | 13:40

2

Ми чети история и ще разбереш. А Торбата с пари и ти можеш да я вземаш, само малко интелект трябва не много.

Добави коментар

Водещи новини