Емил Радев: Надяваме се, че ЕК ще прекрати механизма за сътрудничество и проверка на България

  • 02 декември 2019 15:00

  • 711
  • 5
© Novini.bg

Оценките на Брюксел по механизма се оказваха противоречиви, а едва през 2017 г. имаше ясни изисквания към България. Благодарeние на структурните реформи и ясният политически ангажимент на правителство, България покри критериите от механизма за сътрудничество. Важно е с решимост да продължим да поддържаме независимостта на съдебната власт. Това заяви евродепутатът Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) на конференция в Европейския парламент, посветена на механизма за сътрудничество и проверка, който все още важи за България, предаде репортер на Novini.bg

"Повече от 12 години полагахме усилия и се надявахме механизмът да бъде отменен. Постигнатият напредък е достатъчен, се каза в последния доклад. Това е единственият доклад без препоръки, а следващ такъв не се предвижда. Надяваме се, че ЕК ще прекрати механизма за сътрудничество и проверка на България", каза още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП, който е и организатор на форума. 

По инициатива на Емил Радев в ЕП ще дискутират създаването на европейска стратегия за борба с корупцията

"Въвеждането на механизма с членството ни в ЕС е абсолютен прецедент, който сочи пълноправно членство, но под условие. Механизмът заживява свой самостоятелен живот вече 12 години. България получи 19 доклада на ЕК, но доколко този инструмент е полезен за страната", попита вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

"За тези 12 години се направи не малко – България промени конституцията си, промени съдебната си система и се бори с организираната престъпност. На 22 октомври имаше препоръка механизмът да отпадне. Ролята на днешната дискусия е важна и актуална. България вече прие да създаде съвет за координация и сътрудничество, който да продължи реформите в съдебната система", каза още вицепрезидентът.

"Безспорна е ролята на механизма в първите години в ЕС, но показа дефекти. Имаше липса на конкретика за очакваните реформи. Мониторингът остана затворен между институциите, той така и не придоби разбираемост от гражданите. Хората не разбираха какво се изисква от нас, а медийният интерес заглъхваше. Новите критерий с всеки доклад обезвериха хората. Добрите оценки оставаха за управляващите, а лошите като оръжие на опозицията. Политиците говориха повече от експертите. И друг ефет се наблюдаваше – България стана мишена на евроскептиците", разкри Йотова.

"Дискусията ще остане с отворен край до решението на ЕС. Очаквам разбиране на държавите-членки за прекратяването на двойните стандарти. Сигурна съм, че положителното становище на Съвета на Европа ще мотивира властите в България да довършат започнатите промени. Знам, че имаме още много работа, но ще се справим", завърши Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,

"Не веднъж сме говорили за ограничената полезност на докладите. Подобни мерки не бяха приложени за други държави-членки. Пряко механизмът се обвързваше с членството на България в Шенген, въпреки изпълнените препоръки. Не би трябвало да се правят подобни връзки, а всички български граждани страдат от това. Механизмът беше дискриминационен", каза още по темата евродепутатът Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е.

"Механизмът беше излишен и се превърна в хранителна среда в България. Механизмът беше дискриминационен, а България има икономически загуби от подобни игри. Такива механизми обслужват цели. Този механизъм прикриваше вътрешните проблеми на големи европейски държави", заяви Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО –

Последвайте канала на

Радина Лазарова
711 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.12.02 | 18:14

5

ХАХА АМА РАЗБИРА СЕ, ЗА ДА МОЖЕ ДА СПИРАТЕ ЗАПАДНИТЕ ПРОЕКТИ, ДА ГОНИТЕ ЗАПАДНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ДА ПУСКАТЕ САМО РУСКИТЕ, ДА ТОРМОЗИТЕ МАЛЦИНСТВАТА, ДА РУШИТЕ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО, ДА ВРЪЩАТЕ СОЦИАЛИЗМА И ДА ХРАНИТЕ ДЪРТИТЕ ФЕОДАЛНИ ЧЕНГЕТА.

2019.12.02 | 17:47

4

За да върнете социализма и съветското влияние ли?

Мястото ни е в Евразес,

2019.12.02 | 15:31

3

с Русия.

Докато седесаро-мутренската банда

2019.12.02 | 15:30

2

е на власт ще бъдем все на мониторинг от ЕК и под наблюдение от САЩ като последната страна в Европа и трансфер на наркотици за САЩ, долу седесарската диктатура, свобода на народа.

2019.12.02 | 15:18

1

НЯМА ДА ГО ПРЕКРАТИ

Добави коментар

Водещи новини