Двете жертви на атаката в Лондон са възпитаници на университета в Кеймбридж

  • 01 декември 2019 18:32

  • 2261
  • 1
Двете жертви на атаката в Лондон са възпитаници на университета в Кеймбридж
© gettyimages

Единият от убитите при терористичната атака с нож в Лондон е бил специализант по право и криминология в престижния университет в Кембридж. Починалият се занимавал с въпроси, касаещи рехабилитацията на затворници и връщането им в обществото, предаде БТА.

Информацията беше потвърдена от заместник-ректорът на британския университет Стивън Туп. Той добави, че 25-годишният Джак Мерит е бил координатор на курс по програмата „Обучение заедно”.

Вижте обезвреждането на терориста, убил двама в Лондон

Другата жертва, чието име все още не се съобщава, е бивша студентка в университета и също е била участничка в програмата.

В деня на атентата те били на честване на 5-ата годишнина на програмата, което се провеждало близо до мястото на нападението – „Лондон бридж”.Нападателят Усман Хан се оказа осъден терорист, излязъл предсрочно от затвора неотдавна. Той бе застрелян от полицията, след като случайни минувачи успели да го повалят на земята. Хан след това показал зареден с експлозиви самоубийствен пояс, който се оказал само имитация.

„Това, което трябваше да бъде една щастлива възможност да се отбележат постиженията на тази уникална и социално преобразуваща програма, организирана от Института по криминология, бе прекъснато от един неописуем криминален акт”, коментира Туп.

Служител на университета в Кембридж също беше ранен при атаката.

28-годишният нападател е бил освободен условно от затвора миналата година, след като излежал 6 години от присъдата си по обвинения в тероризъм. Според лондонската полиция той е действал сам, замисляйки и извършвайки своята брутална улична атака. Джихадистката групировка „Ислямска държава” обаче пое отговорност за атаката и заяви, че Хан е „неин воин”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2261 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Айе пак

2019.12.01 | 22:23

1

На Меркел протиджетата

Добави коментар

Водещи новини