Испански съд реши да екстрадира в САЩ бивш шеф на венецуелското военно разузнаване, но той изчезна

  • 18 ноември 2019 20:52

  • 554
  • 1
Испански съд реши да екстрадира в САЩ бивш шеф на венецуелското военно разузнаване, но той изчезна
© gettyimages (архив)

Националната съдебна колегия на Испания реши да бъде екстрадиран в САЩ бившият шеф на венецуелското военно разузнаване в периода 2004-2008 г. Уго Карвахал - сподвижник на покойния социалистически лидер на Венецуела Уго Чавес, предаде Ройтерс.

Карвахал бе арестуван в Испания през април т.г. по искане на САЩ, където той е подсъдим по дело за наркотрафик. Той отрече обвиненията, че е бил в сговор в ултралевите колумбийски бунтовници от движението ФАРК за контрабанда на кокаин в САЩ. Първоначалното решение на испанския съд бе да откаже екстрадиция, поради което арестантът бе освободен. Съдебното решение обаче бе обжалвано и сега то бе променено с мотива, че вече са налице "достатъчно доказателства, оправдаващи екстрадицията".

Противници и поддръжници на Мадуро излязоха на демонстрации във Венецуела

Междувременно испански медии съобщиха миналата седмица, че Карвахал е изчезнал. Полицията потвърди, че го издирва, но не обясни защо и откога. Адвокатът на Карвахал също не бе открит за коментар, информира БТА, цитирайки Ройтерс. През 2008 г. САЩ записаха името на Карвахал в санкционен списък, а още от 2001 г. Държавният департамент е включил ФАРК в списъка на терористичните организации. Карвахал бе приближен на експрезидента на Венецуела Уго Чавес, който почина през 2013 г., но се обяви срещу неговия наследник Николас Мадуро и през февруари т.г. призна лидера на венецуелската опозиция за временен президент на страната.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
554 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кихот Ефенди

2019.11.19 | 01:40

1

Качил се на руски бомбардировач

Добави коментар

Водещи новини