Урсула фон дер Лайен отстъпи пред искания на социалистите в ЕП

  • 13 ноември 2019 14:43

  • 794
  • 2
Урсула фон дер Лайен отстъпи пред искания на социалистите в ЕП
© Getty Images/Guliver (архив)

Групата на социалистите в Европейския парламент съобщи, че са постигнати отстъпки по исканията за промяна на наименованието и разпределението на задачите в новата Европейска комисия.

Новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е е приела да промени названието на отговорностите на бъдещия гръцки еврокомисар Маргаритис Схинас. Той ще отговаря не за "защитата", а за "опазването" на европейския начин на живот.

Еврокомисарят от Люксембург Никола Шмит (Партия на европейските социалисти, ПЕС) ще получи разширени правомощия и ще отговаря не само за заетостта, а и за социалните права. Въвежда се незначителна промяна в наименованието на отговорностите на литовския еврокомисар за околната среда Виргиниюс Синкявичюс.

ЕП ще изслуша новопредложените еврокомисари на 14 ноември

Италианският комисар Паоло Джентилони (ПЕС) ще получи правото да съгласува всички действия на останалите си колеги в ЕК по изпълнението на целите на ООН за развитие. За да бъде справедлив, икономическият преход трябва да бъде наблюдаван не само чрез ръста на макроикономическо равнище, а и с отчитането на личното благосъстояние и усилията за опазване на околната среда, пояснява председателят на групата на социалистите в ЕП Ираче Гарсия.

Говорител на Фон дер Лайен заяви, че винаги са възможни уточнения в отговорностите на еврокомисарите. Той добави, че Фон дер Лайен все още се надява новата комисия да успее да встъпи в длъжност на 1 декември.

Фон дер Лайен е уверена, че след насрочените за утре изслушвания пред ЕП, новите кандидати за еврокомисари от Унгария, Румъния и Франция ще получат подкрепа. Досега няма отговор на нито едно от двете писма на Фон дер Лайен до Лондон с искане за изпращане на британски кандидат за еврокомисар, уточни говорителят. 

Последвайте канала на

БТА
794 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ne

2019.11.13 | 14:59

1

не е важна формата, а съдържанието. когато съдържанието е празно, формата става съдържание.

Аз

2019.11.13 | 18:11

2

Адски умен си! Сега може да ни обясниш още и от къде изгрява Слънцето. Както и колко е 2 + 2! Че ние сме много тъпи. Но най-добре ще е да ни освободиш от присъствието си.

Добави коментар

Водещи новини