Горските пожари в ЕС са унищожили 178 000 хектара гори и земя през 2018 г.

  • 31 октомври 2019 16:06

  • 194
  • 0
Горските пожари в ЕС са унищожили 178 000 хектара гори и земя през 2018 г.
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейската комисия публикува изданието за 2018 г. на своя годишен доклад за горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка. Според доклада през миналата година горските пожари в ЕС са унищожили близо 178 000 хектара гори и земя.

Въпреки че това е по-малко от една шеста от площта, пострадала през 2017 г., и по-малко от дългосрочните средни стойности, пожарите са засегнали повече държави от когато и да било.

През миналата година Европейската информационна система за горски пожари е отбелязала най-голям брой пожари с площ 30 и над 30 хектара в Италия, Испания, Португалия, Обединеното кралство и Швеция. През 2018 г. Механизмът на ЕС за гражданска защита е бил активиран пет пъти, за да се реагира на горските пожари в Европа: в Швеция, Гърция, Латвия и Португалия.

През лятото са били мобилизирани общо 15 самолета, 6 хеликоптера и над 400 пожарникари, като в подкрепа на засегнатите държави Европейският съюз е финансирал 1,6 милиона евро от транспортните разходи. Освен това по искане на държавите членки в рамките на програмата "Коперник" са изготвени над 139 сателитни карти на горски пожари.

През март 2019 г. ЕС модернизира своя Механизъм за гражданска защита и стартира програмата rescEU за подобряване на защитата на гражданите от бедствия и овладяване на нововъзникващи рискове в Европа и извън нея. През лятото на 2019 г. ЕС създаде преходен флот от противопожарни въздухоплавателни средства и вече го използва два пъти за борба с горски пожари - в Гърция и в Ливан.

Освен това през юли в свое съобщение Европейската комисия призова за по-енергични действия на ЕС против обезлесяването и деградацията на горите и се ангажира с по-нататъшни действия, включително превръщането на Европейската информационна система за горски пожари в световно средство за мониторинг на горските пожари.

Радина Лазарова
194 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини