Макрон: ЕС трябва да осигури баланс между САЩ и Китай

Френският президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви днес (вторник), че Европейският съюз трябва да гарантира запазването на мултилатерализма (многостранността) и да осигури баланс в отношенията между САЩ и Китай. Той отбеляза, че Европа трябва да поеме такава роля, тъй като тя е "лаборатория на мултилатерализъм".

"Свидетели сме на криза без прецедент в нашата глобална система", посочи Макрон в реч пред Парижкия мирен форум. "Липсата на сътрудничество би разбила и разрушило това, което успяхме да изградим през последните десетилетия", добави той и отбеляза, че Европа "трябва да бъде тази доверена трета страна между Америка и Китай".

Брижит и Еманюел Макрон се срещнаха с китайския президент Си Цзинпин

Изказването идва в момент, когато САЩ и Китай водят преговори за прекратяване на дълготрайния двустранен спор, твърдейки в последно време, че са близо до постигане на така наречената "първа фаза" от търговското споразумение.

През миналата седмица Китай заяви, че двете страни са се съгласили да отменят поетапно и пропорционално съществуващите тарифи, но преди дни американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския настоя, че не одобрява премахването на митническите тарифи.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет