71-годишен полковник от резерва на австрийската армия е обвинен в шпионаж в полза на Русия

  • 08 ноември 2019 19:29

  • 620
  • 0
71-годишен полковник от резерва на австрийската армия е обвинен в шпионаж в полза на Русия
© Pixabay (архив)

Прокуратурата в австрийския град Залцбург предяви в местния провинциален съд официално обвинение в шпионаж за Русия срещу бивш полковник от австрийската армия, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Задържаният през ноември м.г. 71-годишен офицер от резерва е обвинен, че в продължение на 25 години е шпионирал в полза на руското военно разузнаване ГРУ и е извършил престъпление, като е "предавал държавни тайни и умишлено е огласявал военни тайни" на Австрия, се казва в съобщението на прокуратурата в Залцбург. Обвинителното заключение се основава на следствени мероприятия: информация за откриване на банкови сметки на обвиняемия, изучаване на конфискувани носители на информация и разпити на свидетели. Самият обвиняем обаче отказва да даде показания по делото.

Полковникът, чието име не се съобщава, "от 1993 г. е шпионирал в полза на руското военно разузнаване и е предавал на своя водещ офицер изчерпателна информация за военния спектър на Въоръжените сили на Австрия, в частност за оръжейните системи и задачите на сухопътните и въздушните сили", посочва прокуратурата, цитирана от ТАСС.

По данни на австрийските власти, за своята дейност обвиняемият е получил 300 000 евро. Ако подозренията срещу него бъдат доказани, той може да получи присъда до 10 г. лишаване от свобода. Полковникът е в ареста от 30 ноември 2018 г. поради подозрение, че може отново да извърши престъпление. Самият той, според неговия адвокат, не се смята за шпионин и твърди, че не е разгласявал държавни тайни във вреда на Австрия.

През юли т.г. австрийското вътрешно министерство обяви за международно издирване руския гражданин Игор Зайцев по подозрение, че работи за Главното разузнавателно управление на генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Той е обвинен в получаване на секретни сведения във вреда на Австрийската република. 65-годишният руски гражданин е заподозрян, че е вербувал полковника от австрийската армия, арестуван през 2018 г. за предаване на секретни данни на Русия, и че е бил негов водещ офицер.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини