САЩ обвини служители на "Туитър" в шпионаж

07 ноември 2019 18:15

САЩ обвини служители на "Туитър" в шпионаж
© gettyimages
329 0

Двама бивши служители на „Туитър” и един гражданин на Саудитска Арабия бяха обвинени в САЩ, че са шпионирали акаунти в социалната мрежа в полза на Рияд.

Информацията е на американското правосъдие.

Участници са бившите служители на „Туитър” Али Алзабарах и Ахмад Абуамо и саудитецът Ахмед Алмутаири, за когото следователи твърдят, че е бил съветник по социалните медии на саудитското кралство семейство.

Те са обвинени, че са „ровили във вътрешните системи на социалната мрежа, за да се сдобият с лични информации за противници на саудитския режим и за хиляди други потребители”.

Сред акаунтите е имало и такъв на популярен журналист с над милион последователи, както и на други влиятелни критици на саудитското правителство.

Двамата служители на „Туитър” са били възнаградени с часовник и десетки хиляди долари, прехвърлени през тайни банкови сметки. Те са обвинени, че са действали като агенти на Саудитска Арабия, без да са се регистрирали като такива пред американските власти.

Абуамо е обвинен и във фалшифициране на документи и в лъжесвидетелстване, когато е бил разпитван от агенти на ФБР.

По-рано днес кралят на Саудитска Арабия Салман прие в Рияд директора на ЦРУ Джина Хаспъл, съобщи Ройтерс. Срещата на двамата съвпада с обвиненията в шпионаж. 

Двамата са обсъдили въпроси от взаимен интерес. На срещата се присъствали още министрите на вътрешните и на външните работи на  Саудитска Арабия и американският посланик в кралството.

БТА
329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини