Председателят на британската Камара на общините напуска поста си

31 октомври 2019 16:55

Председателят на британската Камара на общините напуска поста си
© gettyimages
2878 0

Председателят на долната камара на британския парламент – Камарата на общините - Джон Бъркоу напуска поста си.

Той бе неизменен символ на парламентарната демокрация през последните трудни години за страната, белязани от Брекзит. Някои го наричат „Звероукротителят на парламента“, други „Човекът, който спря Брекзит“, но през последните 10 години Бъркоу не се поддаде на политически натиск, следвайки стриктно парламентарните правила, съобщава БНР.

Днес е 31 октомври, но нито Обединеното кралство напусна ЕС, нито премиерът Борис Джонсън бе намерен мъртъв в канавката. Жертва обаче има, ако трябва да продължаваме да се изразяваме метафорично, и то за демокрацията - това е председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу, който изглежда е единственият политик, който спазва обещанието си, защото бе заявил, че ще се оттегли от поста на 31 октомври след 10 години вярна служба.

Неговият стил на председателство с колоритни фрази и гръмовен глас за въдворяване на ред го направиха нещо като култова фигура в социалните медии. Статистиците са изчислили, че фразата „Ред!“ (Order!) е била използвана от Бъркоу 14 000 пъти.

Бъркоу ще остане в историята като може би единственият председател на Камарата на общините, който не се е притеснявал да влезе в какъвто и да е дебат, с който и да е и най-вече с представителите на управляващите. Той не допусна американският президент Доналд Тръмп да произнесе реч в парламента.

Бъркоу се превърна в любимец на така наречените „бекбенчъри“, т.е депутатите от задните редици, защото при никой друг председател на Камарата те не са получавали толкова възможности за изява и гласът им да бъде чут. Дори Борис Джонсън, който няма много оснавания да е доволен от Бъркоу, не спести добрите думи към него.

„Аз нямам съмнения, че вие бяхте голям служител на парламента и на Камарата на общините. Вие модернизирахте парламента, направихте го много по-достъпен, грижехте се за хората с инвалидност. И изключително много се грижехте за правата на бекбенчърите“, каза Джонсън.

Картината се допълва от лидера на лейбъристите Джереми Корбин: „Вие застанахте зад парламента, когато трябваше да го подкрепите. Ние ви благодарим. Защото вашето послание се превърна и в международно послание за парламентарната демокрация и за това, че парламентът трябва да търси отговорност от правителството“.

Бъркоу е роден през 1963 година в Еджуеър, Лондон в семейството на Бренда и Чарлз Бъркоу, който е бил таксиметров шофьор. Баща му е роден в еврейско семейство. Дядото и бабата на Бъркоу са евреи, дошли във Великобритания от Румъния преди един век. При установяването им на Острова фамилното име е било англицизирано и променено от Берковиц на Бъркоу. Изборът на наследник на Бъркоу ще бъде в понеделник.

Мая Йорданова
2878 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини