Макрон: Франция е против безцелна отсрочка на Брекзит

25 октомври 2019 21:55

Макрон: Франция е против безцелна отсрочка на Брекзит
© gettyimages (архив)
2351 3

Преговорите за Брекзит следва да бъдат продължени след 31 октомври само дотогава, докато Великобритания може да обоснове това пред 27-те останали страни членки на Европейския съюз.

Това каза днес източник, близък до френския президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. ЕС прие днес искането на Лондон за отсрочка на крайния срок за напускане на съюза, но не определи нова дата за напускане, с което даде на разделения британски парламент време да вземе решение по искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори. "Франция иска оправдана и пропорционална отсрочка. Нищо такова не виждаме засега. Трябва да покажем на британците, че е тяхна работа да изяснят ситуацията и че отсрочката не им се дава даром", каза източникът.

Според евродипломат, цитиран от Ройтерс, Франция предпочита отлагане до 15 или 30 ноември, за да се поддържа натиск върху британския парламент да одобри споразумението, договорено от Джонсън с ЕС, или да се изправи пред хаотичен Брекзит.
Близкият до Макрон източник не пожела да каже с какво продължение Макрон би се съгласил. По-рано френски официални лица казваха, че провеждането на избори или референдум може да е политическо основание за отсрочка. Макрон смята, че е важно да има времеви натиск, за да се гарантира, че британският парламент може да завърши процеса на ратификация, със или без избори.

Всяко продължение трябва да има определена цел, като ратифициране на сегашното споразумение или провеждането на нови избори, казаха френски официални лица. Великобритания обаче трябва да обясни колко време й е необходимо при всеки възможен сценарий, каза друг френски служител. "Ние не сме твърди заради самата твърдост. Вече видяхме, че отпускането на време просто ей-така не води до нищо", каза служителят, предаде БТА позовавайки се на Ройтерс.

"Британците трябва да ни кажат колко време им трябва да гласуват един законопроект. За това, разбира се, не са нужни 110 години", посочи той, като изрази мнение, че 10-15 дни допълнително би трябвало да са достатъчни за ратификация. Повече време може да бъде отпуснато, ако парламентът подкрепи искането на Джонсън за нови избори, добави той. Запитан как Франция се отнася към предпочитанието на други страни членки на ЕС за дълго продължение до 31 януари, служителят каза: "Толкова дълъг период на несигурност е вреден. Какъв е смисълът да се дава време на времето?"

Филип Епитропов
2351 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар

2019.10.26 | 08:31

115394

Дядо ми като го гледа този и все пита,кой ли му диктува на този сополанко ?

2019.10.26 | 07:15

115380

Протежето на Ротшилдовите евреи се ежи на англичаните които са създателите на ЕС заедно със Американските евреи

x

2019.10.25 | 23:57

115331

bifshijat vi president e ot makedonia ,ot solun a vie, kakvo napravihte sega,sdelka sus gurzite ,sus pederasite ,da promenite imeto na makedonia.......ah ......

Добави коментар

Водещи новини