Румънски политик: Защо България е галена нежно по главата от ЕС?

29 октомври 2019 11:33

Румънски политик: Защо България е галена нежно по главата от ЕС?
© Фейсбук/Calin Popescu Tariceanu
1999 7

Европейският съюз би трябвало да прекрати наблюдението над Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка и да изостави "този тенденциозен, некоректен и неравнопоставен механизъм". Това написа на страницата си във ''Фейсбук'' лидерът на румънската партия Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) Калин Попеску Таричану, цитиран от агенция Аджерпрес.

Таричану смята, че Румъния е "наказана" чрез Механизма за сътрудничество и проверка, защото "все още има някакво достойнство и гордост и не преглъща безусловно всичко, което й се поднася отвън".

,,Мисля, че дойде моментът тази история да приключи, а ЕС да изостави този тенденциозен, некоректен и неравнопоставен механизъм", посочва Таричану и определя Механизма за сътрудничество и проверка като "линийка, с която "преподавателите" от Брюксел удрят по ръцете децата, които не си пишат домашното според тяхната визия".

Според Таричану докладите по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) са "директна атака на суверенитета" на Румъния.

,,От няколко години сигнализирам публично, че нещо не е наред с докладите по МСП за Румъния. Изглеждат като написани по слухове или сякаш са доставени на готово написани от някой в страната, а Брюксел само ги подписва и публикува. Това твърдят и някои професионални организации на магистратите у нас във връзка с последния доклад по МСП и не само за него", посочва Таричану. По думите му в докладите по МСП от Румъния се иска да заобиколи легитимни решения на парламента, потвърдени и от Конституционния съд. Таричану определя това като "директна заплаха за суверенитета" на страната.

Калин Попеску Таричану не разбира защо "България е галена нежно по главата, а Румъния е изправена до стената".

,,В медиите циркулира една горчива ирония, според която тази година Брюксел е объркал Румъния с България - страна, в която няма нито една осъдителна присъда по голям случай на корупция, не е осъден нито един министър, нито един народен представител, докато при нас броят им е от порядъка на десетки. За да бъде пълен наборът, антикорупционният шеф в България неотдавна подаде оставка заради корупция. Де факто нашите съседи дори не благоволиха да направят Национална дирекция за борба с корупцията, а имат множество по-малки органи и при тях циркулира една шега, според която "ако всяка държава си има мафия, в България мафията си има държава". И тогава как така България е галена нежно по главата, а Румъния продължава да е изправена до стената под заплахата на МСП? Не зная и не мога да разбера", пише Таричану на страницата си във Фейсбук. Той допълва, че не му се иска да вярва на теорията, че отмяната на МСП би узаконила де факто окончателното сломяване на една държава от Източна Европа, тоест именно ситуацията на България, където корупцията процъфтява, но няма търкания със силите "покровителки", а Русия и Германия са си поделили икономиката на страната.

Калин Попеску Таричану е бивш премиер на Румъния в периода 2004-2008 г. Сега е председател на партия Алианс на либералите и демократите, която до края на август т.г. бе в коалиция с управляващата Социалдемократическа партия. АЛДЕ подкрепи вота на недоверие срещу правителството на Виорика Дънчила, а вчера подписа споразумение с най-голямата опозиционна сила - Национално-либералната партия, за подкрепа на новото правителство начело с лидера на либералите Лудовик Орбан.

БТА
1999 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Boiko_Borisov

2019.10.30 | 13:41

7

никой не може да ближе европейски дирници по-добре ои боко.

...

2019.10.29 | 15:49

6

Я не сакам на мен да ми е добре,а на бугарино да му е зле.

2019.10.29 | 14:15

5

elementarno g-n popesko zashtoto i balgarite stanaha pederasi kato evropeicite a vie ne ste e dokato se pravite na maje shte teglite.

к

2019.10.29 | 13:23

4

Не гледай в паницата на съседа. 'Ама и те така правят' е тъпо дори за дете в началното училище.

поп Грую

2019.10.29 | 12:20

3

да ме погалиш по долната глава, мамалига мръсна

2019.10.29 | 11:50

2

ЗА ДА ПИТАТ ПОЛИТИЦИ С КВАДРАТНИ ГЛАВИ

мииии

2019.10.29 | 11:48

1

защото сме по готини от вас мамалиги!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини