Туск призова полската опозиция мъдро да избере кандидат за президент

  • 16 октомври 2019 21:43

  • 311
  • 0
Туск призова полската опозиция мъдро да избере кандидат за президент
© Getty Images/Guliver

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова опозиционните партии в Полша мъдро да подберат общ кандидат за президент и да не "пропиляват" резултата, който са постигнали на парламентарните избори през уикенда, предаде ДПА.

Туск, който е бивш полски министър-председател, каза, че опозицията трябва да избере кандидат, способен да привлече гласоподаватели от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС).

Той отбеляза, че обединените усилия на опозицията са й донесли мнозинство в Сената на изборите в неделя, въпреки че ПиС запази контрол върху разполагащата с по-голяма власт долна камара на парламента.

"За да не се допусне правителството на ПиС да причини вреди, трябва да е налице силата на президентското вето", заяви Туск в телевизионно интервю пред полски репортери.

Президентът на Полша има право на вето върху законопроектите, приети от парламента, който може да го преодолее с мнозинство от три четвърти.

Туск, който приключва мандата си като председател на Европейския съвет, отказа да потвърди дали е един от възможните кандидати за президентските избори в Полша следващата пролет, но каза, че ще приеме, ако опозицията реши, че други кандидати имат по-голям шанс да успеят.

Той заяви, че може да обмисли възможността да се кандидатира за ръководител на Европейската народна партия, но това няма да му попречи "напълно да се ангажира с вътрешната политика".

БТА
311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини