Джонсън предлага да остави Северна Ирландия в специални отношения с ЕС

  • 02 октомври 2019 08:47

  • 1100
  • 0
Джонсън предлага да остави Северна Ирландия в специални отношения с ЕС
© getty images (архив)

Според новия план за Брекзит на британския премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, Северна Ирландия ще остане в специални отношения с Европейския съюз до 2025 година, пише британското консервативно издание The Telegraph.

Планът, който трябва да бъде разкрит в сряда, предвижда Северна Ирландия да остане до голяма степен в единния пазар на Съюза най-малко до 2025 година, но да излезе от митническия съюз на Блока заедно с останалата част от Обединеното кралство, твърди изданието.

Демократическата юнионистка партия (ДЮП)на Северна Ирландия до голяма степен е „доволна“ от предложенията и планът се подкрепя от лидера на фракцията Арлин Фостър.

Въпреки това, министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковни, заяви, че предложенията няма да дадат основание за споразумение с Европейския съюз и изрази загрижеността на Дъблин относно ситуацията.

Джонсън ще представи последната си оферта за Брекзит пред Европейския съюз в сряда и ще изясни, че ако Брюксел не се ангажира с предложението, Великобритания няма да води преговори по-нататък и ще напусне на 31 октомври.

Калина Христова
1100 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини