Ватиканската полиция разследва финансови машинации и извърши обиски в ключови служби

  • 02 октомври 2019 06:56

  • 640
  • 0
Ватиканската полиция разследва финансови машинации и извърши обиски в ключови служби
© gettyimages

Полицията на Ватикана извърши обиски в офисите на Държавния секретариат на Светия престол и в Службата за финансова информация (СФИ), като изнесе оттам документи и електронни устройства в рамките на разследване по подозрения за финансови машинации, се казва в официално съобщение на папската държава, цитирано от Ройтерс и АП.

Смята се, че в тези две институции за първи път се извършва полицейски обиск, при който са били издирвани доказателства за предполагаеми финансови престъпления. Държавният секретариат е най-влиятелната служба във Ватикана - централно звено на неговата бюрократична машина и дипломация, а също така и административно сърце на световната Римокатолическа църква, отбелязва Ройтерс. СФИ, оглавявана от швейцарския адвокат Рене Брюлхар, е служба за финансов надзор, която има власт над всички структури на ватиканската администрация.

В съобщението на Ватикана не се дават никакви подробности. Отбелязва се само, че извършената операция е резултат от оплаквания, подадени през лятото от Банката на Ватиката и от Службата на главния одитор по повод на "финансови операции, извършвани през определен период от време".

Според високопоставен ватикански източник, цитиран от Ройтерс, операцията, която според съобщението е била оторизирана от ватиканската прокуратура, е свързана със сделки с недвижими имоти.

Последвайте канала на

БТА
640 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини