Светият престол ще позволи отварянето на два гроба в търсене на момиче, изчезнало преди повече от 35 години

  • 03 юли 2019 08:08

  • 1203
  • 0
 Светият престол ще позволи отварянето на два гроба в търсене на момиче, изчезнало  преди повече от 35 години
© Getty (архив)

Властите във Ватикана обявиха вчера, че ще позволят отварянето на два гроба в малко гробище на територията на папската държава във връзка с продължило десетилетия разследване за изчезнала девойка, предаде ДПА.

Процедурата на т.нар. Тевтонско гробище ще се състои на 11 юли в присъствието на роднини на изчезналата през 1983 г. в Рим Емануела Орланди, се казва в изявлението на ватиканския говорител Алесандро Джизоти.

Казусът "Орланди" е една от най-големите мистерии в съвременната история на Ватикана. Той поражда серия конспиративни теории, които обвиняват за нейното изчезване антипапски заговор на чуждо разузнаване, италиански престъпен синдикат или свещеници педофили.

През 2018 г. се появява надежда за пробив в разследването заради открити във ватиканското посолство в Рим кости. Но съдебномедицински тестове изключват всякаква връзка между находката и Орланди.

По-рано тази година адвокатът на нейното семейство Лаура Сгро обяви, че е получила анонимно писмо, в което с твърди, че момичето може би е погребано в Тевтонското гробище. Днешното съобщение на папския говорител е знак, че Ватиканът подхожда сериозно към тази хипотеза, отбеляза ДПА.

Агенцията допълни, че Тевтонското гробище е най-старата германска католическа институция в Рим. В него лежат тленните останки на изтъкнати немски или фламандски католици, живели в Рим.

Емануела Орланди, дъщеря на служител във Ватикана с ватиканско поданство, е изчезнала в центъра на Рим на 15-годишна възраст.

Последвайте канала на

БТА
1203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини