Заключителният ден е на изслушванията по законността на разпускането на британския парламент

  • 19 септември 2019 06:24

  • 801
  • 0
Заключителният ден е на изслушванията по законността на разпускането на британския парламент
© getty images

Във Великобритания изслушванията във Върховния съд по законността на разпускането на парламента от премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е днес навлиза в третия заключителен ден. В същото време европейски лидери дадоха на британския премиер ултиматум до две седмици да представи алтернативен план за замяна на „предпазния механизъм“ за ирландската граница.

През втория ден на изслушванията във Върховния съд страстите се разгорещиха. Адвокатът на правителството сър Джеймс Иди заяви, че „не е работа на съдилищата да създават правила за разпускането на парламента, защото това е политически въпрос“.

Но Ейдан О’Нийл от оспорващите законността на решението на премиера заяви, че „неговият ход е използван за неправомерни цели“ и допълни:
„Майката на парламентите бе затворена от бащата на лъжите“.
Това стана в ден, в който на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е бе даден краен срок до 30 септември да представи план за замяна на „предпазния механизъм“ за ирландската граница.

В Париж френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и финландският премиер Анти Рине, чиято страна държи председателството на ЕС, изразиха загриженост от това, което се случва във Великобритания и че трябва да се сложи край на празните приказки и Лондон да излезе с конкретни предложения.

От Северна Ирландия междувременно беше съобщено, че Демократичната юнионистка партия вече е склонна на компромис за „предпазен механизъм“. 

Последвайте канала на

Калина Христова
801 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини