Заключителният ден е на изслушванията по законността на разпускането на британския парламент

Във Великобритания изслушванията във Върховния съд по законността на разпускането на парламента от премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е днес навлиза в третия заключителен ден. В същото време европейски лидери дадоха на британския премиер ултиматум до две седмици да представи алтернативен план за замяна на „предпазния механизъм“ за ирландската граница.

През втория ден на изслушванията във Върховния съд страстите се разгорещиха. Адвокатът на правителството сър Джеймс Иди заяви, че „не е работа на съдилищата да създават правила за разпускането на парламента, защото това е политически въпрос“.

Но Ейдан О’Нийл от оспорващите законността на решението на премиера заяви, че „неговият ход е използван за неправомерни цели“ и допълни:
„Майката на парламентите бе затворена от бащата на лъжите“.
Това стана в ден, в който на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е бе даден краен срок до 30 септември да представи план за замяна на „предпазния механизъм“ за ирландската граница.

В Париж френският президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и финландският премиер Анти Рине, чиято страна държи председателството на ЕС, изразиха загриженост от това, което се случва във Великобритания и че трябва да се сложи край на празните приказки и Лондон да излезе с конкретни предложения.

От Северна Ирландия междувременно беше съобщено, че Демократичната юнионистка партия вече е склонна на компромис за „предпазен механизъм“. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет