Адвокатът на Джонсън го защити пред Върховния съд за решението му да спре работата на парламента

  • 18 септември 2019 16:43

  • 591
  • 0
Адвокатът на Джонсън го защити пред Върховния съд за решението му да спре работата на парламента
© Getty Images/Guliver

Решението на британския премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е да спре работата на парламента е политически въпрос, а не проблем за разглеждане от съда, и следователно не е нещо, по което съдиите могат да се произнесат, каза днес неговият адвокат, опитвайки се да убеди Върховния съд, че 5-седмично прекъсване на работата на депутатите е законно, предаде Ройтерс.

Въпросът за допустимостта на иска, предявен срещу решението на премиера, се очертава като ключов за това в каква посока ще тръгне делото, започнало вчера. Решението на 11-те съдии се очаква в петък.

Джонсън не се явява лично във Върховния съд. Той обоснова прекъсването на парламентарната работа с нуждата да внесе нова законодателна програма. Според критиците му обаче истинската причина е да се попречи на парламента да върже ръцете на премиера, който иска да извади Великобритания от ЕС със или без споразумение за развода.

Разглеждането на това дело се смята за историческо, защото противопоставя пълномощията на британския законодателен орган на тези на изпълнителната власт. Според правителствения адвокат Джеймс Ийди, ако съдът се намеси в този въпрос, който е "територия на политическа преценка", това ще наруши "фундаменталния конституционен принцип" за разделението на властите, по-конкретно в случая между съдебната и изпълнителната власт.

Опонентите на правителството обвиняват Джонсън, че лъже за истинските мотиви на суспендирането, както и за това, че е заблудил кралица Елизабет Втора, чието формално одобрение бе необходимо, за да се прекрати работата на парламента в ключов момент.

Делото се усложнява и от факта, че две по-нисши съдебни инстанции взеха противоречащи си решения по същия въпрос. Висшият съд в Лондон се произнесе в началото на месеца, че спирането на работата на парламента е политически, а не правен въпрос, независимо от съображенията, с които е мотивирано. Миналата седмица обаче най-висшият съд в Шотландия постанови, че британският премиер е действал незаконно, суспендирайки парламента за известно време, "за да избегне демократичен надзор".

Последвайте канала на

БТА
591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини