Отчитат търговски оптимизъм заради надеждите за отлагане на Брекзит

  • 05 септември 2019 15:05

  • 339
  • 0
Отчитат търговски оптимизъм заради надеждите за отлагане на Брекзит
©

В четвъртък европейските акции задълбочават вчерашното си възходящо движение, достигайки едномесечни върхове в резултат на засилване на инвеститорския оптимизъм след новината за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай в началото на октомври и с оглед на надежди за поредно отлагане на Брекзит.

Изявлението на Министерството на търговията на Китай от по-рано през деня засили надеждите, че в близките седмици Пекин и Вашингтон ще успеят да осъществяват прогрес по отношение на търговските спорове, което би намалило опасността от предстояща рецесия в големите икономики в световен план.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,63%, достигайки най-високо ниво от 1-ви август насам, докато френският индекс CAC 40 се повишава с близо 1% към най-високо ниво от 30-и юли, пояснява БНР.

Дори германският фондов индекс DAX 30 бележи подем от 0,8% обратно към неговите нива от началото на август, въпреки че федералната статистика Destatis отчете солиден спад на немските промишлени поръчки през юли, което сякаш увеличава опасността водещата европейска икономика да се окаже в техническа рецесия през третото тримесечие.

Основният фондов индекс на борсата в Милано MIB се повишава с 0,56% към 5-седмичен връх, след като беше преодоляна политическата криза в Италия и днес новото коалиционно правителство на премиера Джузепе Конте положи клетва.

Единствено основният индекс на лондонската борса FTSE100 се понижава с 0,7% на фона на задълбочаващия се политическо хаос на Острова около процеса на Брекзит. В същото време обаче британската лира поскъпва с нови 0,63% към 5-седмичен връх около 1,2354 щатски долара (най-високо ниво от 29-и юли), тъй като играчите на валутните пазари оценяват намаляване на опасността от Брекзит без сделка и увеличаване на вероятността за поредно удължаване на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС след ударите, които понесе премиерът Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е през последните 24 часа по време на четирите важни гласувания в британския парламент.

Това продължаващо рязко поскъпване на паунда е негативно за акциите на компаниите, влизащи в индекса FTSE100 с оглед на факта, че те са мултинационални и голям част от техните приходи и печалби идват от чужбина.

От подновените надежди за разрешаване на търговския конфликт между САЩ и Китай през следващите седмици се възползват най-вече акциите на европейските автомобилни и технологични компании, тъй като тези фирми са и най-силно изложени на риск от митническата война между двете най-големи икономически в света.

Общият европейски индекс на автомобилните компании SXAP - нараства в четвъртък с цели 2,29%, докато индексът, включващ високотехнологичните компании SX8P се повишава с 1,68%.

Подкрепа за силното представяне на европейските борси през последните сесии на търговия оказват и пазарните очаквания, че на заседанието през следващата седмица (на 12-ти септември) ЕЦБ ще понижи допълнително и без това рекордно ниските си отрицателни лихвени ставки в опит да подкрепи слабо представящата се икономика на еврозоната.

Десислава Станева
339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини