Грета Тунберг: Световните лидери трябва да покажат, че са чули климатичните активисти

  • 06 август 2019 08:06

  • 560
  • 3
Грета Тунберг: Световните лидери трябва да покажат, че са чули климатичните активисти
© Getty Images

Световните лидери трябва да покажат, че са чули младите климатични активисти, след като една година на протести не е довела до никакъв напредък в намаляването на парниковите емисии. Това заяви днес на форум за климата в Лозана водещият активист Грета Тунберг, цитирана от Ройтерс.

На срещата на върха по въпросите на климата в Ню Йорк през септември световните лидери ще имат възможност да вземат отношение по "извънредната от екологична гледна точка ситуация", каза шведската тийнейджърка. Тя ще присъства на тези преговори, които ще бъдат под егидата на ООН, и възнамерява за целта да прекоси Атлантика по море.

Около 450 активисти от 38 европейски страни доведоха днес движението си "Петъци за бъдещето" в швейцарския град Лозана и призоваха за бързи действия за намаляване на емисиите, включително на въглероден диоксид, свързани с глобалното затопляне, особено в Европа.

"За тази една година се случиха доста неща. Глобалните емисии, разбира се, не са намалели. Затова отново сме в изходна точка", каза Тунберг на пресконференция. "Ще трябва да направим много повече", добави 16-годишното момиче.
Движението трябва да продължи да бие тревога, включително в Азия, където учениците са организирали по-малко стачки, заяви Тунберг.

Във връзка с предстоящата среща на върха по въпросите на климата тя добави: "Смятам, че това е великолепна възможност световните лидери да покажат, че наистина са чули нас и науката. Сега ще трябва да го докажат".

Последвайте канала на

БТА
560 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.08.06 | 10:19

3

ти що не ходиш да си учиш уроците ма , а се заниваш с неща от които нищо не разбираш ? от теб ще излезе поредния неук боклук !и ми е интересно кой шплаща цялата тая сметка ? за това никой не говори нали . опитват се да ни пробутат една вчерашна пикла за да имаме състрадане към измислени проблеми с цел да ни наложат все повече и повече данъци и глоби . корпоративни лайна са това !

как

2019.08.06 | 08:29

2

как ползват детето за политическа пропаганда.

Тунберг

2019.08.06 | 08:20

1

Е едно много неприятно момиченце

Добави коментар

Водещи новини