Грета Тунберг ще пренесе с яхта идеите си в защита на климата в САЩ и ООН

  • 29 юли 2019 18:04

  • 596
  • 1
 Грета Тунберг ще пренесе с яхта идеите си в защита на климата в САЩ и ООН
© Getty Images

Шведската тинейджърка Грета Тунберг, която умело използва социалните медии в услуга на екоактивизма и вдъхнови хиляди ученици в Европа да пропускат занятия и да настояват за по-бързи действия срещу промените в климата, каза днес, че планира да пренесе посланието си до Америка по старомодния начин - по вода, предаде Асошиейтед прес.

Шестнадесетгодишната ученичка написа в Туитър, че ще прекоси Атлантика на борда на високотехнологична състезателна яхта. Тя ще тръгне от Великобритания идния месец, за да участва на срещите на високо равнище на ООН за климата през септември в Ню Йорк и през декември в Сантяго.

Тунберг каза за АП, че е прекарала месеци в обмисляне как да стигне до САЩ, без да използва самолет, защото самолетите отделят големи емисии парникови газове.

"Да се пътува с лодка до Северна Америка е практически невъзможно", каза тя в интервю по време на седмичните й протести "Петъци за бъдещето" пред сградата на шведския парламент в Стокхолм. "Безброй хора ми помогнаха, като се опитаха да установят контакт с различни плавателни съдове".

Тунберг смята да пропусне една учебна година, за да продължи да осведомява хората за промените в климата и да оказва натиск върху световните лидери да засилят усилията си за ограничаване на глобалното затопляне.

Откакто започна т.нар. "училищни стачки" през август, тази дъщеря на актьор и оперна певица говори пред политици на миналогодишната конференция на ООН за климата в Полша и произнесе реч пред политически и бизнес лидери на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Тя се срещна и с папа Франциск, който похвали усилията й и я насърчи да продължава с кампанията си.

Макар да е малко позната в САЩ, Тунберг вероятно се превърна в лицето на ново поколение европейски екоактивисти, разтревожени, че ще страдат заради провала на своите родители, баби и дядовци да предприемат енергични действия за борба с климатичните промени.

"През последната година животът ми се преобърна", каза Тунберг за АП. "Всеки ден е приключение. Понякога трябва да се ощипя и да се запитам "Истина ли е всичко това?". Наистина ли се случва? Защото всичко се случи толкова бързо и е трудно да следя всичко".

"Донякъде съм по-оптмистично настроена, защото хората бавно се събуждат и все повече си дават сметка за положението. Това движение "Петъци за бъдещето" е много обнадеждаващо", каза тя. Но също така. . . една година измина и почти нищо не е станало".

"Не ме е грижа за омразата и заплахите на отрицателите на промените в климата. Просто не им обръщам внимание".

Тунберг призна, че не е сигурна как ще бъде прието посланието й в САЩ, където има широка опозиция срещу радикалните мерки, които според учените са необходими за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий до края на века, в сравнение на прединдустриалната епоха.

Шведската активистка не изключва да се срещне с президента Доналд Тръмп, който иска САЩ да се оттеглят от знаковото Парижко споразумение за климата от 2015 г., но се съмнява, че такава среща ще се осъществи, защото според нея ще е "просто загуба на време".

"Както изглежда сега, не мисля, че имам какво да му кажа", каза Тунберг за АП. "Той очевидно не слуша науката и учените. Така че защо аз, дете без истинско образование, да мога да го убедя?".

Освен да участва в среща на високо равнище на ООН на 23 септември, в кулоарите на годишната сесия, на която ще е домакин генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш, Тунберг планира да участва в няколко протестни прояви в Ню Йорк. Британската група "1975" ("The 1975s") издаде албум, в който към кратко есе на Тунберг е написана музика. Изпълнението завършва с нейна декларация, че "Сега е време за гражданско неподчинение. Време е за бунт".

След Ню Йорк, Тунберг смята да пътува за годишната конференция на ООН за климата през декември в Чили, като по пътя спре в Канада, Мексико и други държави, докато се придвижва с влак и автобус.

Яхтата, с която шведката ще прекоси Атлантическия океан, донякъде напомня корабите на викингите, които първи са превозили скандинавци до Америка. Управлявана от яхтсмена Борис Херман, 18-метровата "Малиция 2" е оборудвана със слънчеви панели и подводни турбини, които произвеждат електричество с нулев въглерод.

По време на двуседмичното пътуване Тунберг ще бъде придружавана от кинорежисьор, от баща си Сванте и от Пиер Казираги - внук на покойния принц на Монако Рение и американската актриса Грейс Кели.

Тунберг ще вдигне твърде високо летвата по отношение на активисти и лидери, които ще пристигнат от други континенти най-вече със самолет за участие в конференциите на ООН за климата, посочва АП.

"Не казвам, че хората трябва да спрат да ползват самолети", каза Тунберг. "Просто казвам, че трябва да е по-лесно да бъдеш климатично неутрален".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

‪Good news!‬ ‪I’ll be joining the UN Climate Action Summit in New York, COP25 in Santiago and other events along the way.‬ ‪I’ve been offered a ride on the 60ft racing boat Malizia II. We’ll be sailing across the Atlantic Ocean from the UK to New York in mid August.‬ The science is clear. We must start bending the emissions curve steeply downwards no later than 2020, if we still are to have a chance of staying below a 1,5 degrees of global temperature rise. We still have a window of time when things are in our own hands. But that window is closing fast. That is why I have decided to make this trip now. During the past year, millions of young people have raised their voice to make world leaders wake up to the climate and ecological crisis. Over the next months, the events in New York and Santiago de Chile will show if they have listened. Together with many other young people across the Americas and the world, I will be there, even if the journey will be long and challenging. We will make our voices heard. It is our future on the line, and we must at least have a say in it. The science is clear and all we children are doing is communicating and acting on that united science. And our demand is for the world to unite behind the science. ‪#UniteBehindTheScience‬

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Последвайте канала на

БТА
596 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.29 | 19:48

1

dete marionetka na konci na ekomo6enicite

Добави коментар

Водещи новини