Джереми Хънт изрази разочарованието на Лондон от Техеран пред иранския външен министър

  • 20 юли 2019 18:12

  • 381
  • 0
Джереми Хънт изрази разочарованието на Лондон от Техеран пред иранския външен министър
© Getty Images/Guliver (архив)

Британският външен министър Джереми Хънт изрази пред иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф разочарованието на Лондон от задържането от Иран на петролен танкер под британски флаг, предаде Ройтерс.

"Току-що разговарях със Зариф и изразих крайно разочарование, че след като миналата събота ме увери, че Иран иска деескалация, те постъпиха по точно обратния начин. Думите не са достатъчни - нужни са и действия, за да намерим начин да продължим напред. Британските кораби трябва и ще бъдат защитени", написа днес Хънт в Туитър.

Иранският външен министър Зариф е казал на Хънт, че задържането на петролния танкер под британски флаг трябва да бъде разгледано от правосъдието, защото е нарушил правила на морското право.

Кризисният комитет "Кобра" на британското правителство ще се събере за втори път след задържането в Ормузкия проток на петролния танкер "Стена Имперо" от иранските власти. Срещата ще бъде тази вечер, съобщи говорителка на правителството, цитирана от ДПА. Първата среща на комитета "Кобра" след задържането на танкера бе снощи.

Европейският съюз изрази днес дълбока загриженост във връзка със задържането от Иран на петролен танкер под британски флаг в Ормузкия проток, предаде Франс прес.

На фона на вече напрегната ситуация при този развой на събитията рисковете от нова ескалация се увеличават и се подронват усилията за намиране на решение на сегашната криза, посочва в изявление европейската дипломатическа служба.

ЕС настоява за незабавно освобождаване на петролния танкер и на неговия екипаж, а също призовава към сдържаност, за да бъде избегнато допълнително напрежение.

Последвайте канала на

БТА
381 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини